Valio kimmastui: Meidät on leimattu lainrikkojiksi

Kiistely valion maidon hinnoittelusta näyttää jatkuvan vielä päiviä Markkinaoikeuden tuomion jälkeen. Valiossa on loukkaannuttu Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettikirjoituksesta, jota Valio pitää leimaavana. Kilpailuvirastossa leimaaminen kiistetään.

talous
Maitotölkkejä.
Yle

Tuskin mitään muuta kilpailuriitaa on puitu julkisuudessa samoin kuin Valion ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston riitaa maidon saalistushinnoittelusta. Lausuntoja ja sähköposteja on lennellyt puolesta ja vastaan poikkeuksellisen kärkevinä ja paljon koko vuosia pitkän selvitys- ja oikeusprosessin ajan.

Silti maanantaina Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilla julkaistu Näkökulmia Valio-päätökseen (siirryt toiseen palveluun) -kirjoitus oli Valiolle liikaa.

– Oikeus on päättänyt, meidän mielestämme väärin, ja siitä me valitamme, mutta meistä tuntuu tosi, tosi pahalta, että Valio leimataan tahallisesti lakia rikkovaksi yritykseksi, kun me nimenomaan yritimme noudattaa lakia niin hyvin kuin pystyimme, sanoo Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen Ylen haastattelussa.

Virasto kiistää leimaamisen

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa kiistetään, että kirjoitus olisi leimaava. Se syntyi tarpeesta vastata sosiaalisessa mediassa käytyihin keskusteluihin.

– Tässä oli pelkästään kysymys siitä, että me halusimme saada myöskin yleisön käyttöön niitä ajatuksia, jotka eivät varsinaisesti kuuluneet tähän oikeudenkäyntiin – no ehkä osittain – mutta kuitenkin, jossa käsiteltiin myöskin niitä asioita, jotka tuolla sosiaalisessa mediassa olivat olleet esillä. Sen enempää ei ollut mitään aikomusta eikä tarvetta lähteä Valiota syyttelemään, sanoo viraston pääjohtaja Juhani Jokinen.

Valio on ilmoittanut hakevansa Markkinaoikeuden tuomioon muutosta Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Jos tuomio pysyy sielläkin ennallaan, voi Valio joutua pohtimaan osakeyhtiö–osuuskunta-sekahallintomallinsa muuttamista.

– Saattaa olla, että Valion omistajat joutuvat hakemaan joitain uusia rakenteellisia ratkaisuja. Mutta sehän on vain seurausta siitä, mikä tässä on päätetty. Kuluttajat maksaa 40 prosenttia korkeampaa hintaa kuin Saksassa, jotta Suomessa säilyy näennäiskilpailu, josta Valio on suljettu pois, sanoo toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.

Valio hakee myös lykkäystä sille määrätyn 70 miljoonan euron seuraamusmaksun maksamiselle. Valion mielestä maksu on kohtuuttoman suuri.