Metsästystä harrastava puolustusministeri vieraili ensimmäistä kertaa Metsästysmuseolla

Puolustusministeri Carl Haglund vieraili tiistaina Riihimäen Sakon asetehtaalla ja ensimmäistä kertaa Metsästysmuseossa. Kesäisen vierailupäivän ohessa keskusteltiin myös Suomen asevientiluvista. Haglund haluaisi Eu-maat samaan linjaan vientiluvissa.

politiikka
Kansanedustaja Timo Heinonen, puolustusministeri Carl Haglund ja museonjohtaja Anne Uotila-Laine Suomen metsästysmuseolla Riihimäellä.
Yle / Kati Turtola

Innokkaaksi metsästäjäksi tunnustautuva puolustusministeri Carl Haglund vieraili ensimmäistä kertaa Suomen Metsästysmuseolla Riihimäellä. Hän kävi myös Sako Oy:n asetehtaalla, jossa keskusteltiin mm. Suomen asevientilupamenettelystä. Haglundin mukaan lupamenettely on nykyisellään selkeää.

– Lähtökohtana on EU:n arvio siitä, mihin maihin voimme viedä aseita. Sitten jokainen maa loppupeleissä tekee oman arvionsa. Suomessa tämä on ulkoministeriön ja puolustusministeriön yhteistoimintaa. Suurin osa myyntiluvista on hyvin mutkattomia, koska lähtökohtaisesti yritykset eivät myy sellaisiin maihin, mihin ei pitäisi myydä. Rajatapauksia on melko vähän enkä näkisi, että niillä on mitään suurempaa vaikutusta esimerkiksi Sakon tilanteeseen. Riski on siinä, että samoissa maissa toimivat kilpailijat vievät tilaukset Sako oy:ltä, pohti puolustusministeri Carl Haglund

– Ison kuvan kannalta on tärkeätä, että jos Italiasta tai Itävallasta myydään aseita johonkin maahan, myös Suomesta voidaan myydä samaan maahan. Eu maiden pitäisi olla samassa linjassa ja pyrittäisi siihen, ettemme tekisi erilaisia johtopäätöksiä näiden vientilupien suhteen, sillä se johtaa siihen, että vääristetään EU:n sisämarkkinoita. Sitten on toki näitä vaikeita turvallisuuspoliittisia arvioita, jotka monimutkaistavat näitä asioita esim. Lähi-idässä. Suuri kuva on kuitenkin se, että tämä toimii Suomessa hyvin. Yksittäisiä tapauksia ei kannata ylidramatisoida, mietti Haglund.

Haglund on ollut hyvin tyytyväinen Sako:n hyvään menestykseen viime vuosina.

Hylkeenmetsästäjä

Haglund on saalistanut itse varsin monenlaista riistaa.

– Perinteinen suomalainen hirvenmetsästys on minulle tärkeää, mutta olen myös metsästänyt myös mm. kauriita ja hylkeitä, luettelee ministeri Haglund.

Suomen Metsästysmuseon johtajan Anna Uotila-Laineen johdolla puolustusministeri Haglung tutustui mm. parhaillaan esillä olevaan Suomen parhaitten puukkojen näyttelyyn sekä historiallisten aseiden näyttelyyn.