1. yle.fi
  2. Uutiset

Piskuinen Lestijärvi hamuaa jättisijoituksia: tuulivoimaa, kylpylä ja loma-asuntomessut

Keskipohjalainen, vain runsaan 800 asukkaan Lestijärvi tavoittelee jättisijoituksia tuulivoimaan ja matkailuun. Kuntaan on nousemassa yksi Suomen suurimmista tuulipuistoista, johon voi tulla jopa yli sata voimalaa. Kunta suunnittelee myös isoa kylpylähotellia golfkenttineen. Yhteensä investoinnit nousisivat 700 miljoonaan euroon.

Kotimaan uutiset
Lestijärven kunnanjohtaja Esko Ahonen näyttää tuulivoimaloiden paikkoja kartalla.

Pisimmällä ovat nopeasti edenneet suunnitelmat tuulivoimapuistosta. Loppukesällä 2012 pidetyt palaverit johtivat ympäristövaikutusten arvioinnin alkamiseen viime vuonna. Nyt voimaloita on tarkoitus rakentaa kolmelle eri alueelle vähintään 87, enintään 118. YIT:n rakennusyhtiö osti hankkeen Lestijärven Tuulivoimalta viime syksynä. Nyt sen yva-selvitys valmistuu lähiviikkoina ja kunta tähtää siihen, että kunnanvaltuusto voi hyväksyä kaavan jo vuodenvaihteen jälkeen. Rakennustyöt voisivat alkaa jo helmikuussa 2015.

Tavoitteena on rakentaa voimalat kolmessa vaiheessa kolmelle vierekkäiselle alueelle. Viimeiset voimalat voisivat kunnan tavoitteen mukaan olla valmiita vuonna 2017.

Tuulivoima-asentajien koulutus käyntiin

Tuulivoimarakentamiseen liittyen Lestijärvellä alkaa tuulivoima-asentajan aikuiskoulutus jo tulevana syksynä. Kymmenen kuukauden koulutukseen valitaan 15 henkeä. Koulutus järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin.

– Työssäoppimispaikka on Lestijärvellä ensi maaliskuusta heinäkuuhun, kun ensimmäisiä tuulivoimaloita aletaan pystyttää, kertoo aikuiskoulutusjohtaja Jarmo Matintalo Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä.

Matintalon mukaan Suomessa on nyt alle sata ihmistä, jotka hallitsevat tuulivoima-asentajan työn. Tarve koko maassa on kuitenkin yli 500 uutta ammattilaista lähivuosina.

Valkeisen investoinnit 170 miljoonaa - tavoitteena loma-asuntomessut

Lestijärven kunta ei jää investointien tavoittelussa vain tuulivoiman varaan. Valkeisen järven ympärille 250 hehtaarin alueelle on tehty hankesuunnitelma, jossa järven rannalle rakennettaisiin kylpylähotelli sekä täysimittaiset golf- ja frisbeekolfkentät. Alueen omistaa Metsähallitus, ja kunta on aloittanut neuvottelut alueen vuokraamisesta, ostamisesta tai yhteishankkeen perustamisesta Metsähallituksen kanssa.

– Valkeisen alueen investointien kustannusarvioksi on laskettu 170 miljoonaa euroa. Ympärivuotisia työpaikkoja se tarjoaisi sata, kertoo Lestijärven kunnanjohtaja Esko Ahonen.

Alueelle tehdään nyt luontoselvityksiä. Kunta tavoittelee alueelle uutta kaavaa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lestijärvellä järjestettäisiin "kansan asuntomessut". Olemme varmoja, että saisimme tarvittavat 25 rakentajaa.

Esko Ahonen

Kunnan edustajat ovat myös aloittamassa neuvotteluja loma-asuntomessujen saamiseksi Valkeisen alueelle 2019 tai 2020.

– Lestijärvellä järjestettäisiin "kansan asuntomessut". Olemme varmoja, että saisimme tarvittavat 25 rakentajaa, kaavailee Ahonen.

Luonnonvaroista mahdollisuuksia

Kunnanjohtaja Esko Ahosen mukaan Lestijärvellä on luonnonvaroja, jotka ovat osoittantuneet mahdollisuuksiksi.

– Toinen on tuuli ja toinen on vesistö, jonka ympärille voidaan nyt suunnitella matkailua. Tästä pitää mennä aika kauas, että löytyy vastaavia.

Ahonen myöntää, että riskejä on olemassa, kun pieni kunta vie eteenpäin monta suurta hanketta samanaikaisesti.

– Joka tapauksessa meidän pitää kehittää kuntaa niin että tänne saataisiin nykyisissä olosuhteissa lisää tuloja, lisää työpaikkoja ja asukkaita.

Ahonen muistuttaa, että Lestijärvi on nyt manner-Suomen toiseksi pienin kunta. Asukkaita on runsaat 800.

Lue seuraavaksi