1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanissa valtuustoryhmästään erotettu puheenjohtaja ei aio erota perussuomalaisista

Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, perussuomalaisten Jaana Sankilampi suunnittelee oman valtuustoryhmän perustamista. Puolueesta hän ei aio erota, vaikka omat hylkäsivät.

politiikka
Jaana Sankilampi
Heikki Rönty / Yle

Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, perussuomalaisten Jaana Sankilampi, suunnittelee oman valtuustoryhmän perustamista.

Perussuomalaisten valtuustoryhmästä viime perjantaina erotettu Sankilampi aikoo jatkaa myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Hän ei aio erota perussuomalaisten puolueesta.

– Ei ole sellaisia aikeita, eikä kukaan minun tietääkseni ole erottamassakaan, sanoo Sankilampi.

Sankilampi toteaa, että puolueesta erottaminen on puoluevaltuuston asia, ei kenenkään paikallisen toimijan.

– Ei sen enempää valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Kyllösen kuin kansanedustaja Pentti Kettusenkaan.

Muut ryhmät eivät kiinnosta

Sankilampi aikoo katsoa tulevaisuuttaan rauhassa kesän ajan.

– Jatkan valtuuston puheenjohtajana. Oman ryhmän perustamisessa olisi tiettyjä etuja, kuten mahdollisuus ryhmäpuheenvuorojen pitämiseen. Lisäksi voi tehdä ryhmäaloitteita. Mutta selvittelen asiaa kaikessa rauhassa.

Yhteistyö muiden valtuustoryhmien kanssa on sujunut hyvin.

Jaana Sankilampi

Samaan hengenvetoon Sankilampi toteaa, ettei ole liittymässä mihinkään valmiiseen ryhmään. Sankilampi uskoo, ettei ryhmästä erottaminen aiheuta ongelmia puheenjohtajan pestiä hoidettaessa.

– Yhteistyö muiden valtuustoryhmien kanssa on sujunut hyvin.

Valtuustoryhmän mukaan Sankilampi on vahingoittanut puoluetta. Sankilampi puolestaan kokee, että erottaminen liittyy henkilöiden väliseen epäsopuun.

Valtuustoryhmä perusteli erottamispäätöstä sillä, että Sankilampi olisi kirjoituksillaan ja julkisilla kannanotoillaan vahingoittanut puoluetta ja saattanut muita valtuustoryhmän jäseniä sekä järjestöväkeä epäilyksen alaisiksi.

Sankilammen mukaan kyseessä on henkilöriidat valtuustoryhmän puheenjohtajan kanssa.

– Toivo Kyllönen ei pidä minusta poliitikkona eikä ihmisenä, eikä ole päässyt yli antipatioistaan. Tarjosin vuodenvaihteessa Kyllöselle sovinnon kättä, mutta Toivo ei siihen tarttunut. Toivottavasti nyt, kun hän on saanut minut savustettua ryhmästä pois, ryhmän henki ja yhteistyö paranee.

Ei ihan tavatonta, mutta ei tavallistakaan

Kuntaliiton johtava lakimies Arto Sulonen kertoo, että ryhmästä erottamisia tapahtuu rivijäsenille varsin usein, mutta valtuuston puheenjohtajille harvakseltaan. Sulonen korostaa, ettei hän ota mitään kantaa Kajaanin tapahtumiin, vaan kertoo asioista yleisellä tasolla.

– Ryhmästä erottaminen ei heikennä valtuutetun asemaa millään tavalla. Tosin usein erotettu katsoo, ettei hänellä ole edellytyksiä toimia esimerkiksi jonkun lautakunnan puheenjohtajana ja pyytää itse eroa. Näihin valtuusto usein suostuu.

Valtuusto ei voi erottaa puheenjohtajaa.

Arto Sulonen, Kuntaliiton johtava lakimies

Valtuuston puheenjohtaja nauttii erottamisen suojaa. Puheenjohtaja jatkaa joko valtuustokauden loppuun tai ennalta sovittuun päivämäärään asti.

– Valtuusto ei voi erottaa puheenjohtajaa. Suoja on ehdoton ja siitä on useita oikeustapauksia Suomessa, muun muassa Kauko Juhantalon tapaus Kankaanpäässä. Siinä valtuusto erotti hänet, mutta päätös kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Tilanne on muuttumassa, mikäli uusi kuntalaki menee läpi esitetyssä muodossaan. Esityksen mukaan puheenjohtajisto voitaisiin valtuuston päätöksellä erottaa, mikäli se ei nauti luottamusta.

– Lakiesitys on lausuntokierroksella ja jos se menee sutjakasti eteenpäin, se voisi olla voimassa vuonna 2015, toteaa Sulonen.

Lue seuraavaksi