Ihmisoikeustuomioistuin ei puuttunut Ranskan huntukieltoon

Musliminaisten burka- ja niqab-huntujen käyttö julkisella paikalla kiellettiin vuonna 2011. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valittaneen ranskalaisnaisen mukaan kielto rikkoi hänen uskonnonvapauttaan.

Niqabia käyttävä nainen käveli lapsen kanssa Pariisissa heinäkuussa 2010. Ranska oli ensimmäinen hunnun käytön julkisella paikalla kieltänyt Euroopan maa. Kuva: Horacio Villalobos / EPA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei puutu Ranskassa vuonna 2011 voimaan tulleeseen huntukieltoon. Kiellon mukaan musliminaiset eivät saa verhoutua julkisella paikalla burka- ja niqab-huntuun. Niqabissa on vain pieni aukko silmiä varten. Burkassa kasvoja peittää verkko.

Ranskalaisnainen valitti kiellosta ihmisoikeustuomioistuimeen, sillä hän katsoo kiellon loukkaavan uskonnonvapautta. Tuomioistuimen mukaan kielto ei kuitenkaan riko Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Ranska oli ensimmäinen hunnun käytön julkisella paikalla kieltänyt Euroopan maa. Myöhemmin samanlainen kielto säädettiin myös Belgiassa. Ranskassa hunnun käyttämisestä voi saada 150 euron sakon tai joutua kansalaiskasvatuskoulutukseen.