Schäuble puolustaa Junckeria: En ole koskaan nähnyt häntä humalassa

Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen mukaan Junckerilla ei ole väitettyä alkoholiongelmaa. Uusin kohu nousi viime viikolla Hollannissa, kun nykyinen euroryhmän vetäjä Jeroen Dijsselbloem kutsui Junckeria juomariksi ja savuttelijaksi.

politiikka
Jean-Claude Juncker.
Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker on valittu EU:n komission johtoon.Julien Warnand / EPA

Saksan vaikutusvaltainen valtiovarainministeri, kristillisdemokraattien Wolfgang Schäuble on tyrmistynyt tavasta, jolla EU-komission tulevaa puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria on kohdeltu julkisuudessa. Erityisesti Britannian lehdistössä Junckeriin on lyöty vanhan alkoholistin leima, mitä Schäuble on nyt lähtenyt torjumaan.

Schäuble sanoo istuneensa euroryhmässä vuodesta 2009, eikä hän ole koskaan nähnyt Junckeria humalassa.

– En ole ikinä, en iltapäivällä tai aikaisin aamulla enkä pitkien yöistuntojen aikana nähnyt, että kukaan olisi ollut humalassa, Schäuble korostaa.

Schäublen mukaan euroryhmän illallisilla on tapana nauttia viiniä, mutta Juncker kuulemma ottaa mieluummin oluen.

– Mutta humalassa en ole häntä koskaan nähnyt, Schäuble tarkentaa.

Dijsselbloem pahoittelee sanojaan

Eurokriisin ollessa kuumimmillaan muutama vuosi sitten alkoivat huhut Junckerin alkoholiongelmasta levitä. Öisissä istunnoissa puheenjohtajan kuiskittiin välillä ottaneen punaviiniä, jotta hän jaksaisi valvoa.

Uusin Juncker-kohu leimahti Hollannissa viime viikolla, kun nykyinen euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kutsui tv-show'ssa Junckeria sanaparilla "Trinker und Raucher", juomari ja savuttelija.

Dijsselbloem on sittemmin tv-haastatteluissa pahoitellut ja pyytänyt sanavalintaansa anteeksi myös Junckerilta.

Ulkomaisten toimittajien tapaamisessa Berliinissä Schäublelta kysyttiin suoraan, uskooko hän, että Juncker on sitenkään oikea mies uuden komission johtoon.

– Minusta hän on mies paikallaan, Schäuble totesi.

Merkel riidoissa Junckerin kanssa

Myös Saksassa Junckeriin suhtaudutaan kuitenkin ristiriitaisesti.

Liittokansleri Angela Merkel oli ennen eurovaaleja lehtitietojen mukaan kuukausia välirikossa Junckerin kanssa. Vanha riita lähti eurobondeista ja kärjistyi konservatiivipuolueiden kärkiehdokaskampanjaan.

Merkelin tiedetään olleen hyvin tyytymätön koko kärkiehdokaskuvioon.

Liittokanslerin tukea Junckerille saatiinkin odottaa viime metreille asti. Merkel ilmoitti vasta viikko vaalien jälkeen – katolisilla kirkkopäivillä – kannattavansa Junckeria.

Eli siinä vaiheessa, kun Saksan mielipidemittaukset näyttivät, että valtaosa saksalaisista haluaa nostaa komission puheenjohtajaksi vaalit voittaneen kärkiehdokkaan.