Nyt riitti kylmyys – sadattuhannet pakenevat etelän lämpöön

Poikkeuksellisen kylmä alkukesä on vauhdittanut valmismatkojen myyntiä. Kesäkuun aikana suurimmat matkatoimistot myivät valmismatkoja noin 20–30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Aurinkoranta Espanjan San Cristobalissa. Kuva: Juan Manuel De Haro / EPA

Kesällä valmismatkojen myynti on ollut vilkasta poikkeuksellisen kylmän kesän takia. Valmismatkat pitävät edelleen pintansa muinakin sesonkeina. Suomen matkatoimistoalan liiton mukaan viime vuonna noin 940 000 matkustajaa valitsi valmismatkan.

Suuri osa valmismatkoista myydään netin kautta. Viime viikkoina suurimpien matkatoimistojen nettisivujen kävijämäärät ovat kasvaneet 50 prosentilla.

– Luvut ovat olleet ihan huikeita. Juhannuksena, joka oli äärimmäisen kylmä ja huono, meillä oli 250 %:n myynnin kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Edellisenä vuonna juhannus oli kaunis, eli kyllä säällä on suuri merkitys matkojen myyntiin, sanoo Apollomatkojen maajohtaja Eva Torra.

Nyt varataan matkoja syksyksi

Kesän kehno sää on saanut suomalaiset varaamaan syksyn ja talven lomamatkat jo hyvissä ajoin. Suomalaiset haluavat varmistaa, etteivät kolean kesäloman lisäksi joudu viettämään joululomaa räntäsateessa.

– Syksyn myyntipiikki on tullut normaalia aikaisemmin. Kesän matkojen kohdalla ihmiset ovat joutuneet tinkimään lomatoiveistaan esimerkiksi hotellien suhteen, kertoo Aurinkomatkojen tiedottaja Olli Lehtonen.

Hinnat nousevat kysynnän mukaan

Suomen suvesta ei tehdä nopeaa pakoa. Matkatoimistot kertovat, että valmismatkoille on tilaa vasta heinäkuun puolivälin tienoilla.

Perinteisiä, edullisia äkkilähtöjä ei ole tällä hetkellä tarjolla. Suuren kysynnän takia myös matkojen hinnat ovat nousussa.

– Jos heinäkuussa vielä haluaa lomalle, niin kyllä joutuu maksamaan tuplahinnan verrattuna normaaliin kesään. Viikon matkasta Välimerellä ja keskitason hotellista joutuu maksamaan noin 700 euroa, sanoo Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén.

”Tänne en jää”

Jussi Sinkko perheineen varasi kesälomamatkan Turkkiin jo hyvissä ajoin. Perhe odottaa lomalta aurinkoa, lämpöä ja uima-altaalla polskimista.

– Osasimme ennustaa, ettei tämä Suomen kesä ole lämmin ja varasimme matkan jo helmikuussa. Matkustamme perheen kanssa pari kertaa vuodessa ja pyrimme varaamaan matkat ajoissa, jotta hinta olisi kohtuullinen, Sinkko sanoo.

Ville Saukkonen ja Kaisa Vanne lähtevät kolmeksi viikoksi Intiaan. Ystävykset jättävät taakseen mielellään kylmän ja sateisen Helsingin. Saukkonen vannoo pakkaavansa laukkunsa vielä toisenkin kerran, jos kesä jatkuu viileänä.

– Jos tämä kesä tämmöisenä jatkuu, niin ehdottomasti lähden vielä Kroatiaan loppukesästä. Tänne minä en jää. Maksoi mitä maksoi, minä lähden, Saukkonen sanoo ja nauraa.

Muokattu 2.7. klo 13.15: Jutun toisessa sitaatissa korjattu "syksyn matkojen kohdalla" muotoon "k_es_än matkojen kohdalla".