1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nicolas Sarkozya syytetään korruptiosta Ranskassa

Entinen presidentti on ollut kuulusteltavana 15 tunnin ajan. Kyseessä on ensimmäinen kerta Ranskan modernissa historiassa, kun valtion päämiehenä toiminut ihminen on otettu säilöön.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy kuvattuna viime maaliskuussa. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Ranskan entistä presidenttiä Nicolas Sarkozya vastaan on nostettu syytteet korruptiosta ja vaikutusvallan kaupittelusta. Ranskalainen tuomioistuin päätti asiasta Sarkozyn 15 tuntia kestäneen kuulustelun pohjalta.

Syytteet ovat vakavia, ja mikäli Sarkozy tuomitaan, tätä voi odottaa jopa 10 vuoden vankeusrangaistus. Rikostutkijat epäilevät Sarkozyn muun muassa syyllistyneen laittomaan tutkinnan häirintään tapauksessa, jossa hänen 2007 vaalikampanjansa epäiltiin saaneen rahoitusta Libyan silloiselta diktaattorilta, edesmenneeltä Muammar Gaddafilta.

Kyseessä on poikkeuksellinen tapaus Ranskan lähihistoriassa. Sarkozy on modernin Ranskan ensimmäinen valtion päämiehenä toiminut henkilö, joka on otettu säilöön.

Sarkozyn kerrotaan suunnitelleen paluuta Ranskan poliittiselle kentälle syksyllä ja keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen johtoon. Sarkozyn tavoitteena on arveltu olevan paluu maan presidentiksi, mutta hänen kannatuslukujaan syöneet korruptioskandaalit ovat langettaneet varjonsa miehen suunnitelmille.

Sarkozyn liittolaisten mukaan syytteissä on kyse poliittisesta ajojahdista, joka ei tule lannistamaan Sarkozya.