Kemijärvelle suunnitellaan toista freestylehyppyriä

Kemijärvi haluaa kuulua Suomen freestylehiihdon keskuspaikkoihin ja lisätä lajin harrastus- ja harjoittelumahdollisuuksia. Kaupunkiin rakennettua vesihyppyrimäkeä kiitellään jo Suomen nykyaikaisimmaksi ja lisää uutta on tulossa. Kemijärven Pöyliövaaran talvihyppyrimäki aiotaan muuttaa freestylehyppyriksi.

urheilu
Hyppääjiä lähtöpaikalla
Freestylehyppääjistä veteen hyppäminen on hauskaa. Antti Oikkonen (vas.), Joona Kangas, valmentaja Tomi Uuniemi, Miika Virkki ja Otso Räisänen harjoittelevat Kemijärvellä. Jorma Korhonen / Yle
Valmentaja kuvaa hyppääjää
Maajoukkueen valmentaja Tomi Uuniemi (seisomassa vas.) tallentaa videolle suojattinsa ilmalennon. Veteen hyppäämisessäkin tyyli on tärkeä. Toimittaja ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Hyppääjiä lähtöpaikalla
Freestylehyppääjistä veteen hyppäminen on hauskaa. Antti Oikkonen (vas.), Joona Kangas, valmentaja Tomi Uuniemi, Miika Virkki ja Otso Räisänen harjoittelevat Kemijärvellä. Jorma Korhonen / Yle

Kemijärven vesihyppyrimäenkin suunnitellut arkkitehti Hannu Kangas katsasti Pöyliövaaran hyppyrimäen tiistaina. Hänen mielestään mäki on varsin helposti muutettavissa freestylehyppyriksi.

– Hyppyrin nokka käännetään ylöspäin osoittavaksi ja alastuloa vähän muovataan, niin siinä se on. Se onnistuu ihan maansiirtotöillä: parisataa kuutiota kun liikautetaan, hän sanoo.

– Hyvä freestylemäki siitä tuleekin. Ylämäki antaa hyvät vauhdit.

Kangas on oululainen, mutta viihtyy kasvumaisemissaan Kemijärvellä. Hän on innokas freestylemies.

Keinonurmea ja katsomo

Pöyliövaaran pieni hyppyrimäki rakennettiin joitakin vuosia sitten siinä toivossa, että mäkiurheilu olisi virinnyt uudelleen Kemijärvellä. Mutta eipä vain virinnyt ja mäki on ollut täysin jouten.

Tänä kesänä Kemijärven vesihyppyrimäen ympäristöä parannellaan ja maisemoidaan.

Kaupunginvaltuutettu Pertti Poropudas sanoo, että jo ihan näinä päivinä alueelle siirretään keinonurmea, joka on ollut käytössä keskusurheilukentällä. Kentän nurmi uusittiin. Poropudas on toiminut hankkeessa puhemiehenä kaupungin tekniseen virastoon päin.

Myös vesihyppyrimäen katsomosta on puhuttu.

Komeita hyppyjä komeissa maisemissa

Kemijärven vesihyppyrimäki otettiin käyttöön viime kesänä. Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Marko Mustonen kehuu mäkeä Suomen nykyaikaisimmaksi. Vastaavia on kaksi muuta: Nurmeksessa ja Jyväskylässä.

Kemijärvellä tehdään komeita hyppyjä komeissa maisemissa. Mäki sijaitsee Pöyliöjärven rannalla Hietaniemessä, aivan kaupungin keskustassa. Vieressä on kaupungin uimaranta.

Mustosen mukaan Kemijärven vesimäen profiili vastaa parhaiten freestylelajien tarpeita. Mäessä päästään lähelle talvisia suorituksia, alastuloa lukuunottamatta.

– Mahtava paikka, ihailee slopestylen nuorten maailmanmestari Joona Kangas. Mestaruuden hän nappasi Italiassa viime keväänä.

Maanjoukkueen leirillä ovat hyppäämässä myös Otso Räisänen, Miika Virkki ja Anttu Oikkonen.

Kesätreenit kovassa vauhdissa

Marko Mustonen sanoo, että Suomen alppinisteillä ja freestylehiihtäjillä kesätreenit ovat kovassa vauhdissa. Mustonen odottaa hyvää talvea, mutta ei toistaiseksi lähde sitä isommin ennustelemaan.

Kemijärveltä lähtöjään oleva Mustonen seuraa freestylehiihtäjien leireilyä, mutta samalla myös lomailee kotiseudullaan. Melkein kotiseudullaan on myös maajoukkeen valmentaja Tomi Uuniemi. Hän on lähtöjään Pelkosenniemeltä.

– Kyllä poikien hypyt jo hyvältä näyttävät. Mutta onhan tässä vielä aikaa niitä hioa ennen talven tuloa, hän kommentoi.

Lumille freestylehiihtäjät rientävät jo syyskuun alussa.