Urbaani kettu ei enää hämmästytä – rohkea kettukaksikko kisaili aamu-tv:n taustalla

Uteliaan cityketun seikkailut tiistain aamu-tv:ssä ihastuttivat laajasti Yle Uutisten verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Keskiviikkoaamuna yllätysvieraita juoksenteli lähetyksessä kaksin kappalein.

Aamu-tv:n taustalla juoksennellut kettu.
Ylen aamu-tv:ssä tiistaina ihastuttanut kettu palasi seuraavana päivänä ohjelman taustalle. Tällä kertaa kettuja oli kaksi.

Pusikosta esiin pujahtaneet cityketut eivät kainostelleet keskiviikon aamu-tv:n suoraa lähetystä. Kettukaksikko kisaili nurmikolla kuvausteltan takana hyvän tovin, kunnes vetäytyi piiloon tv-katsojlta.

Lähetyksessä vieraina olleet MTK:n vilja-asiamies Max Schulman ja vihreiden varapuheenjohtaja Anne Bland eivät cityketuista hämmentyneet, vaikka juontajat Sanna Ukkola ja Anna Lehmusvesi pelottomia kettuja ihastelivatkin.

Riistasuunnittelija Antti Piironen Suomen riistakeskuksesta kertoi aamu-tv:n haastattelussa, etteivät urbaanit kettuhavainnot ole enää lainkaan harvinaisia. Piirosen mukaan osa cityketuista suhtautuu nykyään varsin pelottomasti ihmiseen.

– Ketut ovat kaupungeissa runsastuneet viimeisen kymmenen vuoden aikoina, Piironen sanoo.

Piirosen mukaan kettuja ei kannata kesyynnyttää niitä ruokkimalla. Piirosen mukaan kettu on luonnoneläin, ja terve kettu löytää ravintonsa luonnosta. Ruokkiminen myös kasvattaa riskiä kettukapin siirtymisestä sairaista ketuista lemmikkikoiriin.

Muuta varsinaista haittaa ketuista ei Piirosen mukaan ole. Hän ei ole kuullut, että kettu olisi esimerkiksi käynyt lemmikin kimppuun kaupungissa. Sen sijaan cityketuista voi Piirosen mukaan ajatella olevan jonkin verran hyötyä hiirien, myyrien, rottien ja kanien pyytäjänä.