1. yle.fi
  2. Uutiset

Jacques Cousteaun pojanpoika lyömässä isoisänsä ennätyksen

Fabien Cousteaun on määrä nousta keskiviikkona pinnalle vietettyään merenalaisessa laboratoriossa 31 päivää. Edellinen ennätys on yli 50 vuoden takaa, jolloin hänen isoisänsä johtama tutkimusryhmä eli meressä 30 päivää.

Ulkomaat

Maailmankuulun ranskalaisen merentutkijan Jacques Cousteaun pojanpojan Fabien Cousteaun odotetaan nousevan keskiviikkona merenalaisesta laboratoriosta, jossa hän on viettänyt ennätykselliset 31 päivää.

46-vuotias Cousteau on oleskellut bussinkokoisessa Aquariius-laboratoriossa 18 metrin syvyydessä Floridan Key Largon saaren lähistöllä kesäkuun 1. päivästä lähtien.

Cousteaun tavoitteena on ollut hankkia lisää tukea mertensuojelulle. Hänen seuranaan laboratoriossa on ollut kiertoperiaatteella Massachusetts Institute of Technologyn ja Northeastern Universityn tutkijoita.

Eläminen merenpinnan alla on mahdollistanut sen, että tutkijat ovat voineet jättää asuinpaikkansa useita kertoja päivässä, myös keskellä yötä, kerätäkseen näytteitä koralliriutoista ja tarkkaillakseen meren elämää.

Täysin ongelmitta merenpohjassa eläminen ei sujunut. Eräänä yönä ilmastointi lakkasi toimimasta, jolloin lämpötila nousi 35 asteeseen ja kosteusprosentti 95:een, kertoo laboratoriossa 17 päivää viettänyt tohtoriopiskelija Andrew Shantz.

Cousteau sanoo haluavansa kunnioittaa Mission 31 -projektillaan edesmennyttä isoisäänsä, joka on tähän asti pitänyt hallussaan veden alla oleskelun ennätystä.

Jacques Cousteaun johtama tutkimusryhmä vietti Punaisenmeren syvyyksissä olleessa laboratoriossa 30 päivää vuonna 1963. Cousteau ohjasi projektista dokumenttielokuvan Elävä meri, ja se palkittiin parhaan dokumentin Oscar-palkinnolla. Jacques Cousteau kuoli vuonna 1997.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi