Uudenlainen kuntademokratia sytyttää Raaseporissa ja Järvenpäässä

Oikeusministeriön noin vuosi sitten avaama sivusto on lisännyt kuntalaisaloitteiden määrää monissa Uudenmaan kunnissa. Esimerkiki Espoossa aloitteet pitää kuitenkin edelleen tehdä vanhanaikaisesti sähköpostilla.

Kotimaa
Uudenmaan kuntalaisaloitteet uudessa oikeusministeriön palvelussa.
Uudenmaan kuntalaisaloitteet uudessa oikeusministeriön palvelussa.Yle

Noin vuosi sitten avattu Kuntalaisaloite.fi-sivusto on lisännyt selvästi kuntalaisaloitteiden määrää joissain Uudenmaan kunnissa. Raaseporissa ja Järvenpäässä vuoden aikana tehdyt kuntalaisaloitteet on yleensä voinut laskea yhden käden sormilla, mutta viimeisen kymmenen kuukauden aikana kummassakin kunnassa on tehty yhdeksän kuntalaisaloitetta.

Viime vuoden syyskuussa avattu Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön palvelu, jonka kautta voi helposti tehdä ehdotuksen kunnalle ja kerätä ehdotuksen tueksi nimiä verkossa. Tavallisen kuntalaisaloitteen lisäksi on mahdollista tehdä valtuustokäsittelyyn tähtäävä aloite, jonka tueksi tarvitaan nimiä kahdelta prosentilta kunnan äänioikeutetuista. Palvelussa voi myös tehdä aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä, jonka tueksi tarvitaan viisi prosenttia äänioikeutetuista.

Palvelu on lisännyt aktiivisuutta myös Helsingissä. Vuonna 2012 kaupunkilaiset tekivät Helsingin kaupungille yhdeksän aloitetta, mutta viimeisen kymmenen kuukauden aikana palvelun kautta on tehty 30 aloitetta.

Kaupungin tiedottaja Johanna Snellman tosin huomauttaa, että Helsingin osalta luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia, sillä palvelussa on mukana myös palautteita ja kysymyksiä, joita ei voi rinnastaa kuntalaisaloitteisiin.

Kampanja leviää liukkaasti netissä

Helsingin suosituin aloite ajaa pyöräkaistaa Hämeentielle. Sen on allekirjoittanut jo lähes 8000 ihmistä. Aloitteen tekijä Otso Kivekäs kertoo, että aloite tuskin olisi syntynyt ilman uutta palvelua.

– Jos kaikki nimet olisi pitänyt kerätä paperilla, tuskin olisimme lähteneet tähän, hän pohtii.

– Se, että netissä voi kerätä nimiä ja ihmiset laittavat linkkiä kavereilleen, jotka myös allekirjoittavat, sillä on valtava merkitys. Tässä myös huomaa, että kun on aihe, jolle on olemassa valtavasti tukea, siihen on itse asiassa aika helppo kerätä nimiä.

Hankepäällikkö Mikko Levämäki oikeusministeriöstä selittää, että aloitepalvelun tarkoituksena oli helpottaa prosessia sekä kuntalaisen että kunnan kannalta.

– Aikaisemmin on pitänyt tietää, lähetänkö minä sen kunnan kirjaamoon vai johonkin virastoon. Kunnissa on myös ollut haasteena se, että aloitteiksi tulkittavia yhteydenottoja on saattanut tulla suoraan viranhaltijoille tai epämääräisiin osoitteisiin. Niitä on pompoteltu hallinnon pöydältä toiselle ja jossain vaiheessa on todettu, että tämä saattaakin olla kuntalaisaloite, Levämäki kuvailee.

Kaikissa kunnissa järjestelmää ei kuitenkaan ole otettu käyttöön. Asiakirjahallintosihteeri Merja Hikman Espoon kaupungin kirjaamosta kertoo, että esimerkiksi Espoossa aloitteet lähetetään edelleen sähköpostilla tai kirjeenä kirjamoon.