1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan armeija hyökkää raskailla aseilla

Itä-Ukrainassa käydään panssaritaisteluita ja tykistö ampuu Kramatorskia. Ukrainan armeijan saavutuksista ei kuitenkaan ole tullut tietoja.

Ukraina
Venäjämielisten panssaroitu ajoneuvo.
Venäjä-mielisten panssaroitu ajoneuvo Donetskissa 1. kesäkuuta.EPA

Ukrainan armeija on jatkanut eilen tiistaina aloitettua suurhyökkäystä Donetskin alueella Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan. Uutistoimistojen tietojen mukaan hyökkäyksessä käytetään niin raskaita panssarivaunuja, tykistöä kuin ilmavoimiakin.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat silminnäkijät kertovat, että panssaritaisteluja käydään ainakin Karlivkan kylän ja Mariinkan pikkukaupungin lähistöllä.

Huolimatta suuresta voimankäytöstä Ukrainan armeijan etenemisestä ei ole tullut juuri tietoa. Presidentti Petro Porošenko on onnitellut armeijaa yhden Venäjän-rajalla olevan raja-aseman valtaamisesta. Raja-asemia on kaikkiaan 24. Separatistit kiistivät myöhemmin menettäneensä raja-aseman hallinnan.

Huomattava osa Donetskin alueen valtateistä on AFP:n mukaan separatistien hallinnassa.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoo, että Kramatorskin kaupunki on jatkuvan pommituksen kohteena. Tykkituli ja ilmaiskut alkoivat tiistaina kello 22.30 ja ne ovat jatkuneet läpi yön lukuunottamatta lyhyitä taukoja.

Kramatorskin rakennukset ja kadut ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja, mutta tarkempaa tietoa ei ole, sillä liikkuminen kaupungissa on hengenvaarallista. Itar-Tassin mukaan asukkaat ovat viettäneet yön kellareissa ja muissa pommisuojissa. Monet yrittävät paeta kaupungista.

Ukrainan hallituksen yksipuolisesti julistama tulitauko päättyi maanantaina. Hallitus ei jatkanut tulitaukoa kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta, sillä hallituksen mukaan separatistit eivät noudattaneet sen ehtoja. Tulitauon aikanakin oli yhteenottoja.

Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän ulkoministerit tapaavat tänään keskiviikkona Berliinissä ja keskustelevat tilanteesta.

Tapaamisen edellä Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier totesi, että kestävä tulitauko on ehto sille, että Ukrainan kriisin ratkaisemisesta päästään neuvottelemaan.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi