1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat sai ensimmäisen neljän tähden naisamiraalin

54-vuotias Michelle Howard oli ensimmäinen afrikkalaisamerikkalainen nainen, joka sai komennettavakseen Yhdysvaltain laivaston aluksen. Hänet tunnetaan myös siitä, että hän oli komentajana operaatiossa, jossa vapautettiin merirosvojen sieppaama kapteeni Richard Phillips.

Ray Mabus ja Michelle Howard. Kuva: Peter D. Lawlor / EPA

Yhdysvaltain laivasto on ylentänyt ensimmäistä kertaa naisen neljän tähden amiraaliksi. Michelle Howard ylennettiin laivasto-operaatioiden varakomentajan virkaan tiistaina järjestetyssä seremoniassa.

Howardin ylentämisseremoniassa laivastoministeri Ray Mabus kiitti häntä vaikuttavasta urasta. Laivaston komentaja amiraali Jonathan Greenert totesi, että Howard tulee kantamaan roolimallin vastuuta, ja on valmis kantamaan sitä hyvin.

Howard oli vuonna 1999 ensimmäinen afrikkalaisamerikkalainen nainen, joka sai komennettavakseen Yhdysvaltain laivaston aluksen, USS Rushmoren.

54-vuotias Howard tunnetaan myös muun muassa siitä, että hän komensi Adeninlahdella vuonna 2009 merirosvouksen vastaista joukkoa, joka pelasti somalialaisten merirosvojen sieppaaman kapteeni Richard Phillipsin.

Amiraali Michelle Howard. Kuva: Peter D. Lawlor / EPA

Tapauksesta tehtiin myös elokuvaCaptain Phillips, jossa pääroolia näyttelee Tom Hanks.

Howard oli yksi harvoista naisista, jotka 1980-luvun alussa opiskelivat laivastoakatemiassa. Tänä vuonna valmistuvista naisia on jopa ennätykselliset 25 prosenttia.

Vastikään naisille avattiin myös mahdollisuus toimia sukellusveneiden komentajina sekä osallistua joihinkin heiltä aiemmin kiellettyihin taistelutehtäviin. Naiset ovat saaneet palvellla sota-aluksilla ja lentää taisteluhävittäjiä vuodesta 1993 lähtien.

Vaikka Howard onkin ensimmäinen neljän tähden amiraali laivastossa, Yhdysvaltain maa- ja ilmavoimilla on jo naispuolisia neljän tähden kenraaleita.