1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luontoon karanneiden villisikojen nyrkinkokoiset jälkeläiset seikkailevat Janakkalassa

Viime keväänä lauma villisikoja ilmestyi mystisesti Janakkalan maisemiin. Lauma määrätiin lopetettavaksi, koska niitä pidettiin kesyinä ja ne saivat aikaan melkoista tuhoa janakkalalaisissa pihoissa. Nyt Janakkalan Hallakorvessa on havaittu pieniä villisian porsaita. Porsaat ovat todennäköisesti viime kesän karkulaisten jälkeläisiä ja jo aivan villejä.

Kuva: Korkeasaaren eläintarha

Viime kesänä kesyt villiasiat aiheuttivat Janakkalassa hämmennystä, joskin myös ärtymystä, kun siat kävivät tonkimassa janakkalalaisten istutuksia. Kesyille villisioille ei löytynyt omistajaa, joten lauma määrättiiin lopetettavaksi. Paikallinen metsästysseura sai neljä laumasta lopetettua, mutta ilmeisesti kaksi tai kolme eläintä jäi karkuteille.

Nyt Janakkalan Hallakorvessa on tehty havaintoja pienistä porsaista, jotka ovat viime kesän karkulaisten jälkeläisiä.

– Kyseessä on yksi tai kaksi porsasta. Janakkalassa on tehty havaintoja varsin pienestä porsaasta, vain kahden nyrkin kokoisesta pikkupossusta. Havaintoja on tehty Leppäkoskelta Ryttylään menevän tien varrelta, sanoo Janakkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Sankala.

Havaintopaikkojen lähellä on asutusta. Jos kyse on viime vuonna hengissä säilyneiden kesyjen villikkojen jälkeläisistä, eivät Hallakorvessa seikkailevat porsaat ole todennäköisesti enää kesyjä. Ne eivät enää tunge ihmisten puutarhoihin.

– Kyseessä olevat porsaat ovat aivan selvästi peräisin luonnossa olleesta emakosta. Mikäli nämä porsaat ovat kesyjen villisikojen jälkeläisiä, ne ovat jo tottuneet olemaan luonnossa.

Niitä ei lähdetä missään nimessä jahtaamaan

Kari Sankala Janakkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja

.

Villisiat ovat rauhoitettuja

Kokonaisen villisikapopulaation syntyminen Janakkalaan on silti hyvin epätodennäköistä, uskotaan riistanhoitoyhdistyksessä. Porsaat ovat syntyneet luontoon, eli ne ovat jo aitoja villisikoja, joita ei ampumalla listitä. Niiden elämää uhkaavat vain luontaiset viholliset.

– Nämä porsaat kasvavat hyvällä tuurilla aikuisiksi ja lähtevät hakemaan reviiriä. Toinen vaihtoehto on, että ne joutuvat pedon, joko ilveksen tai ketun suuhun, kertoo Kari Sankala. 

Ampumaan niitä ei missään nimessä lähdetä.

– Ensinnäkin ne ovat rauhoitettuja. Koska ne eivät ole tehneet vahinkoa eikä niistä ole haittaa, ei niitä lähdetä missään nimessä jahtaamaan.  Eikä niitä lainkaan mukaan saa tässä vaiheessa jahdata, eli ne ovat rauhoitettuja, kertoo Janakkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Sankala.