Suomi-neidon lanteita halutaan suojella

Suomenselkä ja Maanselkä luovat maan keskelle yhteyden aina Satakunnan rannikkoseudulta Venäjän puolen ikimetsiin. Suomi-neidon lanteille muodostuvaa aluetta eivät katkaise suuret vesistöt, peltoalueet tai kaupungit. Monelle lajille metsäväylä on tärkeä reservaatti, minkä takia Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt mittavan suojeluhankkeen alueen turvaamiseksi.

Kotimaa
Läntisessä Keski-Suomessa rengastettiin tänä kesänä ensimmäinen maakotkan poikanen 60 vuoteen.
Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava löysi linnun parikymmentä vuotta sitten rakentamastaan tekopesästä. Pauliina Tolvasen haastattelussa Sulkava kertoo, millaista oli päästä rengastamaan oman pesän kasvatti ja mikä lintua uhkaa.

Suomenselkä ja Maanselkä muodostavat käytävän, jota pitkin monet lajit kulkea idästä länteen ja päinvastoin. Tämän yhteyden turvaamiseen tähtää Suomen luonnonsuojeluliiton tänä vuonna käynnistämä SuoMaa-hanke (siirryt toiseen palveluun).

SuoMaa-hanke pyrkii suojelemaan Suomenselän ja Maanselän alueen koko lajistoa kokonaisuudessaan. Kärkilajeina suojelussa ovat muun muassa maakotka, riekko, metsäpeura, suoperhonen ja pikkupuroissa elävä taimen.

– Jos jossakin Suomessa meinataan tämmöistä lajistollista monimuotoisuutta, sen siirtymistä vaikka ilmastonmuutoksen myötä mahdollistaa, niin täällä se on tehtävä, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Metsätalous pirstoo ja vähentää metsiä, missä maakotka voisi pesiä tai peura laiduntaa.

Risto Sulkava

Hankkeen tarkoituksena on edistää soiden, metsien ja pienvesien suojelua ja tähdätä myös salametsästyksen ehkäisyyn. Metsäketjun suurin uhka on pirstaloiva maankäyttö, kuten turvetuotanto ja tehometsätalous.

– Täällä on jäljellä hienoja soita, myös suojelemattomia soita. Osa soista on koko ajan uhan alla tulla kaivetuksi pois. Metsätalous pirstoo ja vähentää metsiä, missä maakotka voisi pesiä tai peura laiduntaa, Sulkava sanoo.

Kuluvana kesänä hanke kartoittaa selkien soita ja samalla on alkanut maakotkan tekopesien rakennus. Kesällä tehdään yhteensä 15 maakotkan tekopesää sekä läntiseen että keskiseen osaa vyöhykettä, Keski-Suomen ja Pohjanmaan maakuntien rajalle.

Myöhemmin syksyllä tai viimeistään ensi vuoden puolella alkavat taimenpurokartoitukset.

Ympäristöjärjestön ensimmäinen tavoite on suojella ja ennallistaa tärkeitä suoalueita.

– Ensimmäisiä tuloksia odotetaan juuri nyt. Uskon, että esimerkiksi soidensuojelun täydennysohjelmassa Suomenselän ja Maanselän alueen soilla on merkittävä rooli. Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajaa__Risto Sulkavaa haastatteli toimittaja Pauliina Tolvanen.