Kolhu voi tehdä pyöräilykypärästä turhan

Esimerkiksi putoaminen kovalle alustalle voi tehdä kypärään mikrohalkeamia, jotka eivät näy ulospäin. Jos kypärä on saanut useita kolhuja, olisi se syytä vaihtaa uuteen.

Kotimaa
Plkupyörä ja kypärä
Yle

Pyöräilykypärään osunut kolhu voi tehdä kypärästä tehottoman.

– Se riippuu siitä, kuinka korkealta ja mille alustalle kypärä putoaa, vahvistaa kauppias Risto Nummiora Ajopyörästä.

Kypärän vauriot eivät aina näy ulospäin. Suojaustehon voivat viedä myös mikrohalkeamat, joita ei näe. Osan vaurioista saattaa tuntea kypärää venyttelemällä. Jos kypärä ei tunnu jämäkältä, vaan elää johonkin suuntaan, voi se olla vaurioitunut.

– Järjen käyttö on suositeltavaa. Jos kypärä on moneen otteeseen pudonnut, olisi se hyvin vikkelästi syytä vaihtaa, Nummiora sanoo.

CE-hyväksyntä ei takaa turvallisuutta

Kaikissa kypärissä, joita myydään pyöräilykypärän nimellä, tulee olla CE-merkintä. Hyväksyntä ei kuitenkaan takaa turvallisuutta.

– Se on valmistajan vakuutus siitä, että kypärä täyttää normit. Kypärää ei ole kuitenkaan kukaan testannut, ainakaan muu kuin valmistaja mahdollisesti, Nummiora sanoo.

Ostajan kannattaa tarkastella kypäriä kriittisesti.

– Jos ostopaikka on sellainen, mikä ei pyöräkaupalta näytä ja hintakin on epäilyttävän edullinen, voi miettiä, mikä juttu tässä oikein on. Vuosien mittaan on tullut tällaisia tapauksia ilmi, että kypärään on vaan lätkäisy tarvittava tarra paikoilleen.

Oikea istuvuus tärkeää

Kypärä on joka kerta väärin päässä, jos lippalakki siellä alla on.

Risto Nummiora

Kun kypärää on hankkimassa, tulee kiinnittää huomiota ensisijaisesti kypärän istuvuuteen. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota myös kypärää käytettäessä.

– Lippalakki pitää saada ehdottomasti kypärän alta pois. Kypärä on joka kerta väärin päässä, jos lippalakki on siellä alla, Nummiora painottaa.

Kypäristä parhaiten kolhuja kestävimmäksi Nummiora arvioi kovakuoriset, skeittikypäriltä näyttävät kypärät, jotka ovat yleistyneet muutaman viime vuoden aikana.

– Ne ovat vähän huonommin tuulettuvia ja painavat enemmän, mutta niissä on muutaman millin paksuinen vahva kerros kypärän päällä ja se auttaa kolhuja vastaan mainiosti.