1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jukka Lius: Tässä harrastuksessa kaavat karisevat

Hulppeimmat matkailuautot ovat kuin pyörien päälle rakennettuja omakotitaloja. Niiden uumenista saattaa löytyä niin hierovat suikut kuin keraamiset liedetkin. Matkailuauto mahdollistaa monenlaiset reissut ja kysyy myös parisuhdetaitoja.

Kotimaan uutiset
Jukka Lius matkailuauton ratissa.
Anne Karppinen / Yle
Jukka Lius matkailuauton ratissa.
Anne Karppinen / Yle

Jukka Lius puolisoineen on matkailuautoillut jo parikymmentä vuotta. Autolla on nykyään vuosipaikka Keski-Suomessa Uuraisten Hietasaaren karavaanarialueella, mutta pariskunta viihtyy tien päällä yhä pitkiäkin aikoja.

- Ei tämä auto turha ole. Teemme pitempiä ja lyhyempiä reissuja. Sen, koska tien päälle lähdetään määrää muun muassa lomat ja erilaiset tapahtumat, kuvailee Lius.

Lius muistelee, että matkailuautoilukärpänen puraisi 1990-luvun lopulla.

Tärkein pointti on, että elämänkumppanin kanssa pärjää hyvin.

Jukka Lius

- Se tuli pikkuhiljaa, matkailu oli muutenkin mielekäs harrastus. Sitä haki aina jotain uutta ja sitten tuli matkailuautoilun vuoro.

Auto on sisältä kuin koti pienoiskoossa.

- Ohjaamo on kuin eteinen, jonka yläpuolella on yksi makuuhuone, jota käytetetään virashuoneena, sitten on tupakeittiö, vessa, kylpyhuone, vaatehuone ja takana vielä makuuhuone, luettelee Lius.

Pienissä tiloissa ei pääse toista karkuun

Matkailuauton takaosa on varattu vespalle ja siellä kulkevat mukana myös taitettavat polkupyörät vaikkapa kauppareissuja varten.

- Pyörällä ja vespalla pääsee kauppaan, ettei tarvitse aina autolla mennä ja pyörillä voi ajaa huoltotiloihin ja saunaankin.

Kotimaan karavaanarialueilla on yleensä tilaa rakentaa asuntovaunun tai -auton kylkeen pieni terassi tuoleineen, pöytineen ja markiisikatoksineen.

Matkoilla annetaan hetkelle sijaa, eikä olla kaavoissa kiinni.

Jukka Lius

- Uudet turvavälit tulee käyttöön eli yhden yksikön ja seuraavan välillä pitää olla neljä metriä. Euroopan matkaparkeissa ollaan joskus niin lähekkäin, että aina ei ovet mahdu aukeamaan.

Millaista asennetta matkailuautoilu sitten vaatii? Jukka Lius antaa kysymykseen vastauksen viipymättä.

- Tärkein pointti on, että elämänkumppanin kanssa pärjää hyvin, koska tila on suht pieni ja siinä ei pääse toista karkuun. Tärkeää on myös, että molempia kiinnostaa matkailu ja paikallaan olossa tietynlainen yhteisöllinen elämä, sanoo Lius.

Vissiä viehätystä matkailuautolla reissaamiseen tuo se, että matkasuunnitelmia voi muuttaa lennossa.

- Meillä on yleensä päämäärä ja muutama etappi matkan varrelle, mutta päivittäisillä matkoilla yleensä annetaan hetkelle sijaa, eikä olla kaavoissa kiinni, kuvailee Lius.

Kavereita ja kaunista luontoa

Kioski Hietasaaren karavaanarialueella.
Anne Karppinen haastatteli Hietasaaressa myös Leila Pusaa. Pusa toteaa, että aikuisetkin viihtyvät sellaisella alueella, jossa lapsille riittää mukavaa puuhaa.

Monilla karavaanarialueilla eletään kuin missä tahansa mökkikylissä. Yhteistä tekemistä idoidaan yleensä porukalla.

Uuraisten Hietasaaressa on panostettu viime vuosina erityisesti lasten viihtymiseen alueella. Hietasaaren aluetoimikunnan puheenjohtaja Leila Pusa on esimerkiksi kolmessa vuodessa leiponut lapsille polkuautoja ja -pyöriä.

Lauantaina 5. heinäkuuta Hietasaaressa vietetään aamusta alkaen lastenpäivää. Menoa ja meininkiä riittää alueella iltamyöhään asti.

- Tämä on ihana alue luonnon puolesta ja täällä on ihania ihmisiä. Vuosien varrella on tullut tosi hyviä kavereita. Kun lapsiin panostaa, niin silloin alueella viihtyvät myös aikuiset, pohtii Pusa.

Lue seuraavaksi