1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juha Vuorisen juoppohullu palaa estradille Kristianina

Turun Linnateatteri tuo lavalle Vuorisen menestyksekkään Kristian-trilogian. Kirjailija odottaa uteliaana, miten toiset näkevät hänen luomansa hahmot.

Kuva: Pasi Mäenpää / Yle

Turun Linnateatterissa saa kantaesityksensä Juha Vuorisen Kristian-trilogiasta dramatisoitu KRISTIAN - idiootti iskussa. Juoppohullun päiväkirjojen päähenkilö siirtyi sittemmin myös Kristian-sarjaan. Kirjailija itse on luottanut teatterin osaamiseen ja antanut vapaat kädet tekstin sovittamiseen.

– Olen ollut innolla mukana tekemisessä. Olen saanut lukea käsikirjoitusversioita ja saattanut sitten heittää sinne väliin jotain ehdotuksia, mitä Kristian saattaisi sanoa. Jos ajatellaan, että siinä käsikirjoituksessa olisi vaikka satatuhatta merkkiä, niin minun ehdotukseni ovat olleet luokkaa 150 merkkiä, Vuorinen kuvailee.

Kristian edustaa tyylilajia, joissa Vuorinen näkee tekstin mukautuvan lopullisesti vasta lavalla.

– Tärkeintä on, että ne sanat sopivat näyttelijän suuhun, kuin että ne on just sanasta sanaan, mitä käsikirjoituksessa lukee.

Tekstin muuttaminen ei häiritse kirjailijaa

Kirjailija Juha Vuorinen odottaa mielenkiinnolla hahmonsa heräämistä eloon teatterilavalla. Kuva: Pasi Mäenpää / Yle

Näytelmäversion on kirjoittanut Linda Wallgren ja ohjannut Mika Eirtovaara. Vuorista itseään ei haittaa vaikka lavalla nähtävä versio eroaakin alkuperäistekstistä.

– Päinvastoin. Uteliaisuudella odotan, miten toinen on sen nähnyt. Olisin tavallaan ollut pettynytkin, jos siellä olisi ollut alkuperäinen teksti sanasta sanaan. Käsikirjoittaja ja ohjaaja tuovat siihen omat mausteensa.

Katsojien joukosta Vuorinen uskoo löytyvän monia, jotka ovat perehtyneet alkuperäistuotantoon. Aivan kaikkea ei siis sovi unohtaa.

– Onhan se hyvä että siellä on niitä tunnistettavia iskuja, jotka katsojat tajuaa että "toi on nyt tosta kohtaa."

Juoppohullu palaa, mutta muuttuneena

Vuorinen nousi suosioon runsaat viisitoista vuotta sitten Juoppohullun päiväkirjoillaan. Kymmenen vuoden tauon jälkeen päiväkirjat saavat pian viidennen osansa. Aika on tehnyt tehtävänsä.

– Siellä on tutut hahmot ja siellä on naurut, mutta siellä on nyt myös seassa ihan oikean makuista elämää. Se voi olla monille lukijoille aikamoinen yllätys. Toivon, että lukijat ymmärtävät, että sitä kirjoittaa 47-vuotias Juha Vuorinen niillä elämänkokemuksilla, jotka minulle on tähän mennessä kertynyt. Ei se silti mikään kilpailija Tommy Hellstenille tai Paulo Coelholle tule olemaan.