Lohikaloja säästävästä troolisäleiköstä saattaa tulla pakollinen

Troolisäleikön kaksivuotinen kehityshanke on loppusuoralla. Tulosten perusteella säleikön käyttö estää lohikalojen päätymisen troolin perälle.

Kotimaa
Lohikalojen poikaset pyritään ohjaamaan ulos troolista kaltevan ritilän avulla.
Niilo Valkonen

Saimaalla kehitelty muikunpyyntialusten troolisäleikkö saattaa jatkossa olla ehtona troolaamiselle. Metsähallituksen hallinnoimille vesialueille troolauslupia myöntävä eräsuunnittelija Mikko Malin kertoo, että säleikön käyttöä saatetaan vaatia lupaehdoissa muutaman vuoden kuluttua.

– Nyt kun ei ole vielä kaupallista versiota olemassa, niin tuskin seuraavalle lupakaudelle tällaista voidaan lupaehdoksi laittaa.

– Mutta lähtökohta on, että toivottavaa on, että sen seuraavan kolmivuotiskauden jälkeen meillä olisi jo toimiva säleikkö, mikä olisi kaikkien kalastajien otettavissa käyttöön, että se voitaisiin laittaa lupaehdoksi, toteaa Malin.

Troolisäleikön kaksivuotinen kehityshanke on loppusuoralla. Valmis tuote troolisäleikkö ei kuitenkaan ole.

– On saatu selville tekninen tapa, miten lohikalat saadaan ulos troolista. Mutta, että ammattikalastajat voivat käyttää sitä, se vaatii vielä kehittämistä.

– Kun veto jatkuu pidempään, niin silloin myös muikkuhävikki kasvaa. Hienosäätöä se vielä vaatii, kertoo troolisäleikköä kehittävän Future Missions Oy:n kehityspäällikkö Niilo Valkonen.

90 prosenttia lohikaloista vapautuu omin avuin

Troolin liitoskohtaan asennettava säleikkö estää lohikalojen päätymisen saaliiksi muikunpyytämisen sivutuotteena. Muikut menevät säleikön läpi troolin perälle saakka. Lohikalojen matka troolin perälle sen sijaan pysähtyy säleikköön ja hyvinä uimareina ne pystyvät vapautumaan troolista säleikön viereisestä vapautusaukosta.

Tulosten perusteella 90 prosenttia lohikaloista vapautuu troolista omin avuin ja loputkin voidaan vapauttaa ennen kuin trooli nostetaan veneeseen.

– Sehän on aivan loistava tulos ja voidaan todeta, että lohikalat eivät sinne troolin perälle ajaudu ristikon ohi. Positiivista on se, että ne pystyvät itse uimaan sieltä vahingoittumina pois ja syömään siinä matkalla vielä muikkuakin, toteaa eräsuunnittelija Mikko Malin.

Kaupallista sovellusta troolisäleiköstä ei vielä ole tehty.

– Uskoisin, että kehitystyö jatkuu tämän hankkeen päättymisen jälkeen, sen verran kiinnostuneita tästä ollaan oltu, toteaa Niilo Valkonen.

Suomen sisävesillä muikun troolaajia on vain muutamia kymmeniä.