1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Runous on säänkestävää

Sanataiteen ystävät kokoontuvat jälleen perinteikkäälle Kajaanin Runoviikolle. Tapahtuma on säilyttänyt omintakeisen tunnelmansa, esitysten jälkeen yleisö kohtaa luontevasti taiteilijoita. Nyt järjestyksessään 38. Runoviikolla juhlistetaan ensi vuonna 70 vuotta täyttävää runoilija Aulikki Oksasta.

Kotimaan uutiset
Suven runoilija 2014 Aulikki Oksanen runokiven paljastustilaisuudessa.
Kalle Heikkinen / Yle

Oksasen tuorein teos Helise taivas julkaistaan Kajaanissa ja siinä on runoja 50 vuoden ajalta. Runoudella on Oksasen mukaan yhä arvonsa ja sen merkitys korostuu entisestään näinä päivinä.

En ole koskaan nähnyt, että runous olisi murentunut sotiin, sateeseen tai pakkaseen.

Taisto Reimaluoto

– Tämä on sellaista hoppuilevaa, kiireistä ja osittain aika pinnallista aikaa. Pinnalliset sloganit ja julkisuuden ylikorostaminen ovat tässä ajassa aivan liian keskeisiä. Ihmiset kaipaavat vähän syvempää kuin ihan pintajulkkisten juttuja.

Kaukametsän sisäpihalle saatiin keskiviikkona perinteitä kunnioittaen uusi runokivi. Monia sukupolvia runoillaan koskettanut Aulikki Oksanen lausui läsnäolleille säkeen runostaan Korintin ruusut.

– Yö päättyy, lintu laskee hopeitaan ja minusta tulee rikas.

Runoviikko hoitaa sanoilla

Runoviikon yleisötavoite on reilut 8 000 kävijää, pääsylippuja on tänä vuonna myyty rivakasti. Tapahtuman taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto ei hätkähtänyt avajaisten sateista säätä. Runous on hänen mukaansa säänkestävää. Runoviikolla on hoitava vaikutus, Reimaluoto maalaa.

– En ole koskaan nähnyt, että runous olisi murentunut sotiin, sateeseen tai pakkaseen. Runoviikko on paikka, missä ihminen menee kohtuun tai veneeseen. Tilaan, missä hetken aikaa voi olla balanssissa. Ihmiset hoitavat täällä toisiaan sanoilla ja se yhteinen kokemus meitä sitten hoitaa.

Runokivi Kajaanin runoviikolla 2014: Aulikki Oksanen. Yö päättyy. lintu laskee hopeitaan ja minusta tulee rikas.
Alkusäkeet Aulikki Oksasen runosta Korintin ruusut.Kalle Heikkinen / Yle
Lue seuraavaksi