1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoillislestadiolaisten uusi keulahahmo puhuu avoimuuden puolesta

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen uusi puheenjohtaja, oululainen teologian tohtori ja rovasti Viljo Juntunen puhuu voimakkaasti liikkeen avoimuuden puolesta. Isoja muutoksia liikkeen toimintaan hän ei kuitenkaan aio tehdä.

Kotimaan uutiset
Viljo Juntunen.
Viljo Juntunen.Suviseurat

Vanhoillislestadiolainen herätysliike valitsi kesäkuun lopulla uuden keulahahmon, kun liikkeen keskusjärjestön eli Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin 70-vuotias oululaisrovasti Viljo Juntunen.

Juntusella on pitkä kokemus tehtävissä SRK:ssa, jonka johtokuntaan hän on kuulunut jo 25 vuotta ja toiminut myös sen varapuheenjohtajana.

Yle Radio 1 Ykkösaamussa haastateltavana ollut Juntunen luonnehtii itseään avoimeksi keskustelulle.

- Ennemmin kai olen konservatiivi,mutta keskustelen kyllä niidenkin kanssa, joilla on asioista toisenlaisia näkemyksiä, Juntunen sanoo.

Liikkeen linja pysynee samana

Juntusen mukaan liikkeen linja ei tule hänen johdossaan muuttumaan radikaalisti, vaikka jonkinlaista kehitystä hän pitääkin todennäköisenä. Yksi uusista kehityssuunnista on avoimuus.

- Minusta liikkeessä on jo alkanut tapahtua pyrkimystä avoimuuteen ja rehellisyyteen ja se on hyvä asia.

Juntunen kertoo, että esimerkiksi lasten hyväksikäyttötapauksista ei liikkeen parissa aluksi puhuttu, koska asiaa ei ensin uskottu todeksi. Julkisuudessa olleen kuvan mukaan liikkeen jäseniä on saatettu jopa rangaista liiallisesta avoimuudesta.

- Tällaisia vaiheita tekee ihan mieli pyytää anteeksi. On tärkeää, että pääsisimme aloittamaan puhtaalta pöydältä, Juntunen sanoo.

Juntunen kannustaa keskusteluun

Juntunen toivoo, että ristiriitojen ilmetessä niitä voitaisiin ratkoa keskustelun ja armollisuuden ilmapiirissä.

Lasten hyväksikäyttötapaukset olivat Juntusen mukaan hirveä järkytys liikkeelle. Vaikka virheisiin on tartuttu ja niitä on korjattu, tehtävää riittää vielä.

- Tarkoitus on käydä vielä läpi sitä, mihin asioihin meidän pitäisi vastaisuudessa kiinnittää huomiota, sanoo Juntunen.

Lue seuraavaksi