Brasilialaiset ja argentiinalaiset innostuivat saunomaan – purjelentäjien aika kulunut lauteilla

Purjelennon MM-kisat Lopen Räyskälässä ovat menneet pitkälti säiden kanssa tuskailuun. Koleissa säissä suomalainen sauna on saanut ulkomaalaisista purjelentäjistä uusia ystäviä. Varsinkin britit, australialaiset ja jopa brasilialaiset ovat nauttineet saunasta. Se onkin ollut ainoa paikka, jossa lämpöä on riittänyt.

urheilu
Purjelentokoneita kentällä.
Timo Leponiemi / Yle

Purjelentäminen on pitkälti odottamista. Sen on Suomen kesäsää taas osoittanut. Lopen Räyskälässä lennettävissä purjelennon MM-kisoissa on puolentoista viikon aikana päästy lentämään neljänä päivänä. Useammin taivaalle pääsyä on odotettu turhaan. Purjelentäjät ovatkin tuijottaneet säätä ahkeraan ja toivoneet pääsevänsä taivaalle.

Purjelennon MM-kisat järjestetään Suomessa nyt toista kertaa. Edellisen kerran MM-mitaleista kisattiin vuonna 1976. Silloinkin Suomessa kesä näytti nurjat puolensa. Sama näyttää toistuvan tälläkin kertaa.

Sen paremmin purjelentäjiä kuin lomailijoitakaan ei ole hemmoteltu kauniilla kesäsäillä. Sen verran säät ovat kuitenkin antaneet periksi, että MM-mitalien jakamiseen vaadittavat neljä päivää on jo päästy lentämään. Kisojen viimeisille päiville toivotaan vielä lentosäitä.

Kisojn järjestäjille vaihtelevat säät ovat teettäneet paljon töitä lentotehtävien suunnittelussa. Tehtäviä on suunniteltu sen mukaan, missä suunnassa lentokelit ovat näyttäneet suotuisimmilta, kertoo kilpailujen johtaja Heikki Pohjola.

Purjelentäjät poseeraavat kameralle.
Kaksipaikkaisten luokassa maailmanmestaruudesta tiukimmin kamppailevat Iso-Britannian Howard (vas.) ja Steve Jones sekä Suomen Antti Lehto ja Nikke Luukkanen.Timo Leponiemi / Yle

Brittikelit - brittiveljekset kärjessä!

Suomen suurimmat mitalitoiveet ovat kaksipaikkaisten 20 metrin luokassa. Hämeenlinnan Ilmailukerhon kaksikko Antti Lehto - Nikke Luukkanen on toisena. Kärjessä ovat brittiveljekset Howard ja Steve Jones. Brittisäät eivät ole suora syy heidän menestykseen, vakuuttaa Steve Jones.

– Mutta me osaamme lentää nopeasti vaihtelevissa olosuhteissa ja sellaistahan täällä on nimenomaan ollut. On ollut sadetta, on pitänyt lentää läpi sateen ja myrskyjen, sitä on riittänyt. En erityisemmin nauti siitä, mutta olemme tottuneet sellaiseen.

Veljesten osaamisesta vahva merkki on se, että he voittivat kaikki neljä ensimmäistä lentopäivää. Howardille Suomi on tullut tutuksi myös isommilla koneilla, sillä hän lennättää brittituristeja Lappiin.

Suomalaiskaksikosta Finnarilla lentävä Antti Lehto edustaa kokemusta ja 25-vuotias Hornet-lentäjä Nikke Luukkanen nuorta tulevaisuutta. Pari lensi ensimmäistä kertaa yhdessä jo vuonna 2006, kun Lehto aloitti nuorten lentäjien valmentamisen. Silloin tähtäimessä olivat Räyskälässä 2009 lennetyt nuorten MM-kisat.

– Konkarin kanssa lentäminen on opettavaista. Lennon aikana vaihdamme ohjaajan ja taktikon rooleja. Tärkeä on pitää yllä hyvää tekemistä koko ajan, tuumii Luukkanen.

– Purjelento on pitkälti päätöksentekolaji. Kun on kokemusta, osaa tehdä oikeita päätöksiä. Me toimimme miehistönä ja esimerkiksi Nikke ei suinkaan ole mikään oppipoika vaan miehistön jäsen, lataa Lehto.

Suomalaiskaksikolla Lehto - Luukkanen on kova työ saavuttaa britit, mutta MM-mitaliin saumat ovat nyt erinomaiset. MM-mitali olisi Suomelle ensimmäinen sitten Markku Kuittisen mestaruuksien.

– Kisa on vielä kesken, mutta puoliväli on ohitettu, joten hyvältä näyttää, myöntää Antti Lehto.

Meteorologilla riittää hommia

Kilpailijoille aamun tärkein tehtävä on sään arvioiminen. Säätiedoissa apuna ovat meteorologit. Heille kisasäät ovat olleet haasteellisia. Jos on varma lentopäivä tai varma sadepäivä, jolloin ei lennetä, asia on helppo. Mutta kun ollaan jossain siinä välimaastossa, pohdittavaa on enemmän, myöntää meteorologi Janne Ylläsjärvi. Ylläsjärvellä itselläänkin on purjelentokokemusta.

– Koko ajan on riittänyt tekemistä, kun selviä lentopäiviä ei juuri ole ollut. Matalat pilvet ovat roikkuneet kentän päällä, eikä ole voinut tietää, päästäänkö lentämään. Me seuraamme sateiden liikkeitä, pääseekö aurinko lämmitämään maata niin, että cumuluspilviä syntyy ja montaa muuta asiaa.

Apuna meterorologeilla on muun muassa erilaiset säämallit ja havaintoasemilla tehdyt säähavainnot.

– Purjelentämiseen kuuluu odottaminen ja oikeaa säätä joutuu kyttäämään. Kun ymmärtää säästä enemmän, on helpompi tehdä päätöksiä.

Suomessa on mahdollista lentää melko pitkälle iltaan saakka, mutta käytännössä viimeistään kahden - kolmen aikaan iltapäivällä pitää päättää, lennetäänkö vai ei. Esimerkiksi tiistaina päätös lentopäivän peruutuksesta tuli puoli kahdelta.

Suurta yhteistä porukkaa

Pitkä odotus on haastavaa niin lentäjille kuin heidän avustajilleen. Suuri purjelentotapahtuma onkin pitkälti sosiaalinen tapahtuma, jossa on hyvää aikaa tutustua muihin lentäjiin ja heidän avustajiinsa. Varsinkin, kun säät ovat olleet viileät, suomalainen sauna on saanut uusia ystäviä.

– Silloin, kun lentäjät ovat ilmassa, heidän aikansa kuluu siellä. Myös maassa olevilla avustajilla on tehtäviä. He voivat seurata säätä ja antaa radiolla tietoja lentäjälle, kertoo vakioluokassa lentävä Antti Koskiniemi.

– Odotellessa on syytä pitää yllä mieli vireänä kilpailupäiviä varten esimerkiksi liikkumalla ja yhteisellä ajanvietolla. Minulle nämä ovat viidennet arvokisat ja monet kilpailijat ovat tuttuja. Heidän kanssaan vietetään aikaa - toki tietty etäisyys säilyttäen. Kaikki työ tehdään oman joukkueen eteen.

Iltaisin purjelentoväki on käyttänyt aikaa muun muassa jalkapallon MM-kisojen seuraamiseen. Esimerkiksi Ranska-matsin aikana ranskalaisia oli turha häiritä muilla asioilla.

– Muun muassa briteistä, australialaisista ja venäläisistä on tullut täällä saunan ystäviä. He ovat ihastuneet saunaan ja pitävät suomalaisesta elämäntavasta. He tietävät nyt, miten tärkeä asia sauna suomalaisille on, Koskiniemi tiivistää.

Purjelentoon kuuluu myös kilpailijoiden auttaminen silloin, kun sitä tarvitaan esimerkiksi koneen korjaamiseen. Mitalit ja muut sijoitukset ratkaistaan taivaalla. Voitostakin paras maku menisi, jos kovin kilpakumppani menettäisi mahdollisuuden siihen, ettei toinen päässytkään ilmaan, toteaa kisajärjestelyissä mukana oleva Katja Soikkeli.

Kisajärjestelyt onnistuneet

Säille kisajärjestäjät eivät mahda mitään, mutta muuten Räyskälän MM-kisat ovat sujuneet hyvin. Suomalaiset osaavat järjestää isot kisatapahtumat ja kilpailijat ovat olleet tyytyväisiä kisajärjestelyihin. MM-järjestelyistä on vastannut Nuorisoilmailijat.

– Hyvää palautetta on tullut siitä, että kisajärjestelyt olivat heti ensimmäisestä päivästä lähtien niin valmiit. Perusjärjestelyt ovat olleet kunnossa. Meteorologien ansiosta kaikki mahdolliset lentoon sopivat aukot on myös saatu käytettyä, toteaa Nuorisoilmailijoiden puheenjohtaja Jukka Rastas.

– Nyt, kun olemme saaneet mitaleihin vaadittavat neljä päivää jo lennettyä, olo on helpottunut. Toivottavasti saamme silti kilpailupäiviä vielä lisääkin.

Edelliset MM-kisat Lopella lennettiin 38 vuotta sitten. Rastas toivoo, että Räyskälässä seuraavat tämän tason MM-kisat voitaisiin lentää vähän useammin, esimerkiksi 20 vuoden kuluttua.