Hovioikeus: Ei perusteita yhdistää Patria-oikeudenkäyntejä

Puolustuskonserni Patrian lahjusoikeudenkäynnin Slovenian-haaran palauttamiselle käräjäoikeuteen ei ole riittävästi perusteita, tulkitsee Turun hovioikeus.

Kotimaa

Turun hovioikeus on hylännyt syyttäjien vaatimuksen puolustuskonserni Patrian tapauksessa. Syyttäjät halusivat, että Slovenia-asia olisi palautettu käräjäoikeuden käsittelyyn. Syyttäjät toivoivat, että uudessa käsittelyssä lahjusoikeudenkäynnin Slovenian-haaraa olisi käsitelty Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa yhdessä Patria-oikeudenkäynnin Kroatian-haaran kanssa.

Hovioikeus perustelee päätöstään muun muassa sillä, että asian palauttaminen käräjäoikeuteen viivästyttäisi oikeudenkäyntiä ja kasvattaisi sen kuluja. Hovioikeus painottaa, että oikeudenkäynnin pitkittyminen on vastoin perustuslakia. Hovioikeus voi ottaa vastaan uutta näyttöä, siihen ei tarvita käräjäoikeuden käsittelyä. Syyttäjien mukaan käräjäoikeus ei ollut saanut kaikkea oleellista tietoa. Hovioikeus arvioi, että käsittely uudestaan käräjäoikeudessa johtaisi laajaan toistoon.

Lahjusoikeudenkäynnin Slovenian-haaran käsittely jatkuu nyt siis hovioikeudessa.

Valtionyhtiö Patria myi vuonna 2006 Sloveniaan 135 panssariajoneuvoa. Syyttäjien mukaan konsernin johdossa syyllistyttiin törkeän lahjuksen antamiseen. Kroatia puolestaan tilasi Patrialta taisteluajoneuvoja vuonna 2007.

Slovenian entinen pääministeri Janez Janša sai vuosi sitten kaksi vuotta vankeutta lahjuksen ottamisesta.