Koe uusi yle.fi

Orpo huolissaan maanviljelijöiden elintasosta: "Maataloustuottaja on tavallaan palkkakuopassa"

Orpon mukaan kotimainen maanviljelijä kärsii muun muassa korkeista tuotantokustannuksista. Ministeri on kuitenkin tyytyväinen tänä vuonna saatuun EU-tukipakettiin.

Kotimaa
Petteri Orpo
Olga Pihlman / Yle

Tuore maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on huolissaan suomalaisten maanviljelijöiden elintasosta.

Orpon mukaan kotimainen maanviljelijä kärsii muun muassa korkeista tuotantokustannuksista. Myöskään markkinoilta tuotteista saatava hinta ei ole riittävä.

– Sitä kautta suomalainen maataloustuottaja on tavallaan palkkakuopassa. Maatalouden kannattavuuden on oltava huomion kohteena. Jos katsotaan maataloustuloa ja verrataan sitä muihin EU-maihin, Suomi on siellä ihan häntäpäässä, Orpo sanoo.

EU-tukipaketti hyvä asia

Ministeri on kuitenkin tyytyväinen tänä vuonna saatuun EU-tukipakettiin. Seitsemän vuoden maataloustuet ovat nyt tiedossa.

Kyllä Suomessa jatkossakin kannattaa harjoittaa maataloutta.

Petteri Orpo

– Pidän tätä erittäin suurena asiana. Meillä on ensimmäistä kertaa EU-jäsenyyden aikana näkymä näin pitkäksi aikaa siitä, mikä tukien taso maataloudelle on. Se antaa perustan, minkä päälle suomalainen talonpoika ja maataloustuottaja voivat lähteä rakentamaan tulevaisuutta, Orpo sanoo.

– Kyllä Suomessa jatkossakin kannattaa harjoittaa maataloutta. Tähän liittyy vielä se, että meidän täytyy huolehtia kotimaisesta ruoantuotannosta ja huoltovarmuudesta. Lisäksi pitää vastata suomalaisten kuluttajien kasvavaan haluun saada kotimaista, puhdasta ja terveellistä ruokaa, joka on mielellään lähellä tuotettua ja vielä ympäristöasiat huomioonottavaa.

Maa- ja metsätalousministerinä Petteri Orpo haluaa saattaa ensin loppuun isot hankkeet, kuten CAP-uudistuksen (siirryt toiseen palveluun).

– Se on elintärkeää meidän maataloudellemme ja kaikille niille sadoille tuhansille, jotka tavalla tai toisella leipänsä siitä ketjusta saavat.

– Sen lisäksi aion tehdä töitä sen eteen, että ihmiset ymmärtävät, kuinka hienoa työtä suomalaisessa ruoantuotannossa tehdään ja edistää uusien yrityksen syntymistä luonnonvarapuolelle.