Moni perintö on jo valmiiksi suunniteltu – perinnönjättäjä on usein huomioinut lapsenlapsetkin

Ihmiset haluavat entistä enemmän vaikuttaa itseltään jälkeen jäävän perinnön kohtaloon. Perintösuunnittelussa ihmisiä kiinnostaa etenkin se, miten asiat järjestetään verotuksen kannalta järkevästi.

talous
Testamenttilomakkeen allekirjoitus
Tiina Kokko / Yle

Oman varallisuuden kohtalolla tuskin moni päätään vaivaa, jos jäämistönä on pino valokuvia ja kasa kirjoja. Mutta kun varallisuutta kertyy enemmän, silloin perinnön kohtaloa haluaa moni suunnitella jo elinaikanaan.

Etenkin verotukselliset syyt saavat ihmiset tarttumaan asiantuntijan apuun perinnön suunnittelussa. Esimerkiksi pankkien asiakastilaisuuksissa on runsaasti ihmisiä paikalla, kun aiheena on perintöverosuunnittelu.

Moni kääntyy myös asianajotoimiston puoleen. Asianajaja, varatuomari Elisa Ilmoniemi tamperelaisesta Asianajotoimisto Alfasta vahvistaa, että perintöasioiden suunnittelu kiinnostaa yhä useampaa.

Kun ikää tulee lisää, alkaa perintö mietityttää

Kun mittariin alkaa kertyä ikää viidenkympin paremmalle puolelle, herää silloin myös kiinnostus oman varallisuuden kohtaloon.

– Paljon ihmiset käyvät konsultoimassa erilaisia mahdollisuuksia, miten he itse voivat omana elinaikanaan määrätä siitä, miten oma varallisuus jakautuu, kertoo työssään perhe- ja perintöasioihin keskittynyt Elisa Ilmoniemi.

Moni perinnönjättäjä haluaa ajatella perillisiä myös yli sukupolven.

– Kun ihmisten elinajanodote kasvaa, niin varallisuutta pyritään kanavoimaan jo mahdollisesti sinne lapsenlapsille. Eli aika pitkälle sitä suunnittelua tehdään jo elinaikana, Ilmoniemi huomauttaa.

Testamentti pitää pintansa

Paljon ihmiset käyvät konsultoimassa erilaisia mahdollisuuksia, miten he itse voivat omana elinaikanaan määrätä siitä, miten oma varallisuus jakautuu.

Elisa Ilmoniemi

Omaa perintöään voi jakaa eteenpäin jo elinaikanaan esimerkiksi kaupan, lahjoituksen tai alihintaisen kaupan avulla.

– Elinaikana voi pohtia myös sitä, laittaako rahaa erilaisiin henkivakuutuksiin, jotka mahdollistavat hyvinkin korkean euromääräisen edunsaajamääräyksen tekemisen.

Edelleen suosituin perinnön etukäteisjärjestämisen tapa on testamentti.

– Se mahdollistaa omaisuuden pilkkomisen pienempiin osiin, esimerkiksi omalle rintaperilliselle määrätään tietty osa. Osia voidaan määrätä myös seuraavalle sukupolvelle. Tällöin saadaan verorasitusta jaettua kaikkien saajien kesken, kertoo Elisa Ilmoniemi.