1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikataulut

Oulun joukkoliikennesotku selviää vähitellen

Oulun joukkoliikenteen kesäaikataulukirjat on jaettu, ja pysäkeille aikatauluja on luvassa lähipäivinä. Talviaikataulut julkaistaan netissä perjantaina. Uudistuksen ongelmia selittävät resurssipula ja kaksinkertainen suunnittelu.

Kuva: Kati Jurkko / Yle

Oulun kaupungin järjestelmä Oulun seudun joukkoliikenne käynnistyi nytkähdellen. Aikataulukirjojen jakelu oli myöhässä, eikä pysäkeillä ollut tietoa uusista aikatauluista. Ongelmat selittyvät resurssipulalla ja kaksinkertaisella suunnittelulla.

- Siinä vaiheessa kun kesäaikataulukirja olisi pitänyt jo olla painossa huhtikuussa, me suunnittelimme reittejä ja linjoja toiseen kertaan. Tämä on aiheuttanut viivästyksiä kaikessa toiminnassa, kertoo Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen ja pahoittelee viivästyksiä jakelussa.

Suunnitelmat menivät uusiksi, kun joukkoliikenteen määrärahoista leikattiin viime hetkellä kaksikymmentä prosenttia.

Suomen kolmanneksi suurinta joukkoliikennealuetta on suunnitellut ja hoitanut Oulun kaupungin kolmen hengen tiimi yhteistyössä liikennöitsijöiden ja muiden toimijoiden kanssa.

- Toki me olemme aloittelijoita tässä asiassa, mutta kolmella hengellä ei ole pystytty tämän parempaan, vaikka ylitöitä on tehty. Tiesimme jo kolme, neljä kuukautta sitten,  että olemme myöhässä viestinnässä, Soininen kertoo.

Talviaikataulut julkaistaan tällä viikolla

Kun uudistunut joukkoliikenne käynnistyi heinäkuun alussa, matkustajat etsivät turhaan tuoreita aikataulutietoja pysäkeiltä.

- Aikatauluohjelmiston sivunmuodostuksessa ja taustadatassa on ollut ongelmia, mutta tämän viikon aikana saadaan keskeisille pysäkeille aikataulut, lupaa Soininen.

Talviaikataulut astuvat voimaan 7. elokuuta. Moni on jo ehtinyt niitä kaivatakin.

- Talviaikataulut tulevat nettiin sähköisessä muodossa perjantaina 4. heinäkuuta, mutta kirjaversiota joudutaan odottamaan heinä-elokuun vaihteeseen.

Talvikirjaan on saatu tiedot viimeisistä aikataulumuutoksista, joita on tehty muun muassa Tyrnävä- Liminka ja Ylikiiminki- Oulu -välille.

Aikatauluja voi tiedustella myös puhelimitse.

Ensi vuonna matkustajat saavat reaaliaikaista tietoa

Joukkoliikenteeseen on tulossa myös teknisiä uudistuksia.

Maalis-huhtikuussa 2015 matkustajat saavat käyttöönsä reaaliaikaisen nettipalvelun, joka kertoo muun muassa monenko minuutin päästä bussi saapuu pysäkille. Muutos on osa laajempaa informaatiopalvelu-uudistusta, jonka myötä myös keskeisille pysäkeille saadaan uudet näyttötaulut.

Ensi vuoden alussa otetaan käyttöön myös valtakunnallisesti yhtenäinen lippu- ja maksujärjestelmä.

- Tarkoitus on myös saada entisen kaupungin rajan ulkopuolelle parempia lippumuotoja, esimerkiksi tasataksalippuja, sanoo Soininen.