Nasa laukaisi avaruuteen ensimmäisen hiilidioksidia mittaavan satelliitin

Nasa laukaisi keskiviikkona kiertoradalle ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksia mittaavan satelliitin. Lajinsa ensimmäisen satelliitin toivotaan tarjoavan yksityiskohtaista tietoa kasvavien hiilidioksidimäärien roolista ilmaston muutoksissa.

tiede
OCO-2-sateliittia mukanaan kuljettanut Delta II -kantoraketti laukaistaan Vandenbergin lentotukikohdasta.
Nasa laukaisi keskiviikkona kiertoradalle ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksia mittaavan satelliitin. Lajinsa ensimmäisen satelliitin toivotaan tarjoavan yksityiskohtaista tietoa kasvavien hiilidioksidimäärien roolista ilmaston muutoksissa.

Nasa laukaisi aikaisin keskiviikkoaamuna Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta Delta II –raketin, jonka kyydissä oli avaruudesta maapallon hiilidioksidipitoisuuksia mittaava OCO-2-mittauslaitteisto.

OCO:n, eli Orbiting Carbon Observatoryn, tarkoituksena on tarjota uudenlainen näkökulma siihen, miten maapallo mukautuu ilmakehän nousevaan hiilidioksidipitoisuuteen ja mikä sen rooli on planeetanlaajuisissa ilmastonmuutoksissa. Mittauksia ei ole aikaisemmin tehty Maan kiertoradalta koko planeetan laajuisesti. Maan pinnalta tehtävät hiilidioksidimittaukset ovat olleet arkipäivää jo pitkään, mutta OCO-2 on ensimmäinen avaruusalus tehtävässä.

OCO:n mittaustulokset on tarkoitus yhdistää maan päällä tehtyihin mittaustuloksiin ja saada näin entistä selkeämpi kuva siitä, mitä ilmakehän kasvava hiilidioksidipitoisuus käytännössä tarkoittaa maapallolle ja sen ilmastolle. Nasa toivoo satelliitin tarkkailevan maapallon ”hengitystä” ja selventävän sitä, miten maapallo mahdollisesti sopeutuu hiilidioksidin kasvavaan määrään.

Suurin osa koko maapallon laajuisista ilmakehän hiilidioksidimäärien mittaustuloksista on aiemmin saatu yhdestä mittauspisteestä Havaijilla. Mauna Loan tulivuoren lähistölle vuonna 1958 perustettu mittausasema mittasi kaikkien aikojen ennätyslukemat ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa vuonna 2013.

Näistä mittauksista on voitu todeta, että hiilidioksidi ei jakaudu ilmakehässä tasaisesti. Sen pitoisuudet ovat jossain päin maailmaa korkeampia ja jossain matalampia. Hiilidioksidin paikallinen määrä ja maailmanlaajuinen jakautuminen riippuu ilmakehän sääjärjestelmistä ja siitä, miten ilmamassat liikkuvat niiden voimasta. OCO-2:n yhtenä tehtävänä onkin selvittää juuri hiilidioksidin liikkumista ilmakehässä sekä korkeussuunnassa että maanpinnan suuntaisesti.

Delta II -raketin vierellä ollut nosturiteline vedetään syrjään vähän ennen laukaisua.
Delta II -raketin vierellä ollut nosturiteline vedettiin syrjään vähän ennen laukaisua Vandenbergin lentotukikohdassa Kaliforniassa 30. kesäkuuta. Heinäkuun 1. päiväksi suunniteltu laukaisu piti peruuttaa teknisten ongelmien vuoksi. Jotta raketin kyydissä oleva OCO-2-satelliitti pääsisi kiertoradalle, laukaisu piti ajoittaa tarkasti: sopiva laukaisuhetki oli vain 30 sekunnin pituinen.Bill Ingalls / Nasa

Hiilidioksidimittaukset ovat satelliitin ainoa tehtävä

Nasa odottaa laitteiston tuottavan yksityiskohtaista tietoa myös paikallisista hiilidioksidinlähteistä ja eri kasvihuonekaasunielujen, kuten merien, roolista ilmakehän hiilidioksidimäärien vaihtelussa.

– On jo aika kiireellistä päästä näkemään, millaisia mittaustuloksia aiheesta saadaan OCO-2:n kaltaisesta satelliitista, sanoi laukaisun työryhmänjohtaja David Crisp.

Satelliitissa on vain yksi laitteisto ja hiilidioksidimäärien mittaaminen on sen ainoa tehtävä. Laitteisto on niin tarkka, että tutkijat voivat laskea jopa yksittäisten hiilidioksidimolekylien määrän ilmakehän eri kerroksissa. Satelliitti pystyy myös mittaamaan hiilidioksidimäärien vuosittaista vaihtelua.

OCO-2-satelliittia testataan Vandenbergin lentotukikohdassa.
OCO-2-satelliittia testattiin Vandenbergin lentotukikohdassa 1. toukokuuta ennen kuin se sovitettiin Delta II -kantorakettiin.Doug Gruben / Yhdysvaltain ilmavoimat / Nasa

Hiilidioksidipitoisuudet kasvaneet vuosi vuodelta

Hiilidioksidi on yksi kasvihuonekaasuista, jotka estävät maapallon ylimääräistä lämpöä haihtumasta avaruuteen. Sen pitoisuudet ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosien aikana. Maan päällä tehtyjen mittaustulosten mukaan hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on kasvanut lähes 20 prosentilla viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana.

OCO-2-satelliitti on Nasan ensimmäinen avaruudesta hiilidioksidipitoisuuksia mittaava laitteisto. OCO-2 laukaisitiin avaruuteen korvaamaan ensimmäinen OCO-satelliitti, joka laukaistiin vuonna 2009, mutta joka ei päässyt kiertoradalle sen vikaannuttua laukaisun jälkeen.

Satelliitin laukaisu tapahtui Yhdysvaltain länsirannikolta, jotta satelliitti pääsisi napojen kautta kulkevalle kiertoradalle. Ainoa tapa saada satelliitti sellaiselle kiertoradalle Yhdysvalloista, on laukaista se juuri länsirannikolta. Satelliitti ylittääkin molemmat napa-alueet jokaisella kierroksellaan Maan ympäri. Se kiertää Maata noin 700 kilometrin korkeudessa.

Laukaisu tapahtui keskiviikkona puolen päivän jälkeen Suomen aikaa. Kuusikulmainen satelliitti on hieman vajaa kaksi metriä korkea ja metrin levyinen. Se painaa vähän alle 450 kiloa ja sen lento jatkuu kahden vuoden ajan.

Lähteet: Yle Uutiset