Nämä kansanedustajat olivat valiokuntien poissaololistan kärjessä

Kansanedustajat selittävät poissaolojaan erityisesti eurovaalikampanjoinnilla.

politiikka
Grafiikka, jossa Mats Nylund, Mirja Vehkaperä, Olli Immonen ja Riitta Myller.
Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutiset selvitti kansanedustajien poissaoloja valiokuntien kokouksista. Listoilta löytyi seitsemän sellaista kansanedustajaa, joilla oli kevään aikana vähintään 10 poissaoloa ainakin kahdesta eri valiokunnasta. He ovat Olli Immonen (ps.), Johannes Koskinen (sd.), Eeva Maria Maijala (kesk.), Riitta Myller (sd.), Mats Nylund (r.), Mirja Vehkaperä (kesk.) ja Juha Väätäinen (ps.).

Valiokunnilla oli kevään aikana keskimäärin noin 45 kokousta. Poissaoloihin ei ole laskettu mukaan eduskunnalle ilmoitettuja sairaus- eikä perhevapaita.

Immosella, Myllerillä, Nylundilla ja Vehkaperällä oli kaikilla myös vähintään 10 poissaoloa täysistunnoista.

Eurovaalien kampanjointi vei aikaa

Poissaolijoiden kärki selittää toimintaansa erityisesti kevään eurovaalikampanjoinnilla. Myller, Nylund ja Vehkaperä olivat kaikki ehdolla vaaleissa.

Myller listasi syyksi myös sen, että hänellä on poikkeuksellisen paljon valiokuntapaikkoja, ja Vehkaperä huomautti olevansa jäsenenä kahdessa parlamentaarisessa työryhmässä. Nylund puolestaan sanoi, että hänen valiokunnillaan on usein kokouksia samaan aikaan.

Myllerin mielestä valiokuntapoissaolot ovat eurovaalikampanjoinnin aikana lähes välttämättömiä.

– Kun ollaan ehdokkaana, niin pitää olla myöskin kansalaisten tavattavissa. Suomi on iso maa, ja erityisesti, jos tekee kaukana pääkaupunkiseudulta vaalityötä, niin sitten valitettavasti joutuu myös tällaiseen tilanteeseen, että on poissa siitä varsinaisesta työstään, hän sanoi.

"Valiokuntatyö on kansanedustajan tärkein työ"

Myllerin kanssa samoilla linjoilla on myös Vehkaperä. Hän korosti olevansa yleensä tunnollinen valiokuntatyössä ja ilmoittaneensa poissaoloistaan ajoissa.

– Tokihan niitä piti etukäteen huolellisesti miettiä, että mistä kokouksesta pystyy olemaan pois. Ja sitten myöskin, että kuka niitä paikkasi. Meillähän on varaedustajat jokaisella, sinne varalle voi pyytää. Ei tässä sen kummoisempia ihmeellisyyksiä varmasti jäänyt niistä poissaolokerroista, hän sanoi.

Kaikki kolme korostivat myös valiokuntatyön tärkeyttä.

– Se on kansanedustajan kaikkein tärkein työ. Se on jopa tärkeämpi kuin täysistunto, koska siellä oikeasti vaikutat asioihin. Eli se on äärimmäisen tärkeää. Että en millään tavalla halua aliarvioida sitä, painotti Mats Nylund.

Immonen: Johtuu sairastelusta

Olli Immonen puolestaan ei halunnut antaa Yle Uutisille asiasta haastattelua. Hän lähetti tekstiviestin, jossa kertoi poissaolojensa syyksi pitkään jatkuneen flunssan ja kuumeilun pitkin talvea ja kevättä.

Immosen poissaoloja ei kuitenkaan ole merkitty eduskunnassa sairaudesta johtuneiksi. Hänen mukaansa osa sairauspoissaoloista on jäänyt epähuomiossa ilmoittamatta.

Tunnollisimmat osallistujat: Heinonen, Hongisto ja Jokinen

Tunnollisimmin valiokuntatyöhön osallistuivat puolestaan Timo Heinonen (kok.), Reijo Hongisto (ps.) ja Kalle Jokinen (kok.).

He kaikki ovat osallistuneet vähintään kahden valiokunnan jokaiseen kokoukseen. Heinosella ja Jokisella ei ole ollut keväällä myöskään yhtään sellaista poissaoloa täysistunnoista, joka ei johtuisi sairaudesta tai vanhempainvapaista.

Heinonen uskoo, että eduskuntatyöhön osallistuminen on pitkälti järjestelykysymys.

– Minä olen priorisoinut niin, että eduskuntatyö menee kaiken muun työn edelle. Ja siellä ollaan, kun sinne kansa on valinnut, hän sanoi.