Neljän maan ulkoministerit neuvottelevat Ukrainasta Berliinissä

Neuvotteluilta ei odoteta läpimurtoa. Ranskalaisdiplomaatin mukaan niillä ei edes ole tarkkaa tavoitetta.

Ukraina
Neljän maan ulkoministerit vasemmalta lukien: Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Neljän maan ulkoministerit vasemmalta lukien: Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.Clemens Bilan / AFP / Lehtikuva

Berliinissä on alkanut Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän ulkoministereiden kokous, jossa haetaan jälleen kerran ratkaisua Ukrainan kriisiin.

Lähin tavoite on aseiden laskeminen uudelleen Itä-Ukrainassa. Kiovan hallitus lopetti maanantaina kymmenen päivää kestäneen tulitauon. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan tulitauko ei juuri herättänyt vastakaikua Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien keskuudessa.

Merkel varoitti Venäjää taloudellisten pakotteiden kiristämisestä entisestään, ellei se anna tukeaan rauhanponnistuksille. Merkelin mukaan pakotteissa ollaan nyt kakkostasolla.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puolestaan vahvisti ulkoministeritapaamisen edellä, että kestävä tulitauko on ehto sille, että Ukrainan kriisin ratkaisemisesta päästään neuvottelemaan.

Diplomaatit eivät kuitenkaan odota tapaamiselta läpimurtoa. Steinmeierin mukaan olisi hyvä, jos ministerit kykenisivät sopimaan askelista kohti molemminpuolista ja kestävää tulitaukoa. Se ei ole helppoa, hän sanoo.

Erään ranskalaisen diplomaatin mukaan neuvotteluilla ei ole tarkkaa tavoitetta. Tämä on mahdollisuus työskennellä rauhan eteen, mutta suuria odotuksia ei kannata asettaa, sanoi diplomaatti uutistoimisto Reutersille.

Separatistisotilas Metalistin kaupungin lähettyvillä olevalla tarkastuspisteellä 1. heinäkuuta 2014.
Separatistisotilas Metalistin kaupungin lähettyvillä olevalla tarkastuspisteellä tulitauon aikana 1. heinäkuuta 2014. Ministerit tapasivat Berliinissä 2. heinäkuuta hakien ratkaisua Ukrainan kriisiin. John Macdougall / AFP / Lehtikuva

Lähteet: reuters