Norwegian sopimassa palkkakiistansa lentäjien kanssa

Pääasiassa Pohjoismaista ja Virosta tulevilla lentäjillä on ollut erilaisia työsopimuksia, mutta ei yhteistä työehtosopimusta.

A-studio
Norwegianin lentokone ilmassa.
Cornelius Poppe / EPA

Lentoyhtiö Norwegian on pääsemässä sopimukseen Helsinkiä asemapaikkanaan pitävien lentäjiensä työehdoista. Tähän asti heillä on ollut määräaikaiset sopimukset henkilöstövuokrausyritysten kanssa. Pääasiassa Pohjoismaista ja Virosta tulevilla lentäjillä on ollut erilaisia työsopimuksia, mutta ei yhteistä työehtosopimusta.

Nyt Norwegian-konserniin kuuluva Norwegian Air Resources -yhtiö on sopinut kolmen Suomea asemapaikkanaan pitävän lentäjän kanssa työehtosopimuksen ehdoista. Lentäjät ovat perustaneet yhdistyksen nimeltä Norwegian Pilots Association Finland, NPAS ry, jonka nimissä he ovat allekirjoittaneet työehtosopimuksen. Yhdistys jätti hakemuksen yhdistysrekisteriin maanantaina, ja neuvotteli sopimuksesta tiistaina.

Järjestely tuo uuden käänteen Norwegianin ja sen Suomessa työskentelevien lentäjien neuvotteluihin, sillä nyt Norwegianin lentäjillä on kaksi yhdistystä.

Helsingin tukikohdasta lentävät pilotit järjestäytyivät syksyllä Norwegian Air Shuttle Pilot's Association Finland -järjestöön, joka on Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn jäsen. YTYn neuvottelupäällikkö Anu Aspiala kertoo, että NASPAn kanssa Norwegian ei ole käynyt neuvotteluja.

Norwegian tarjosi jo keväällä vakituisia sopimuksia lentäjilleen, mutta nämä eivät suostuneet allekirjoittamaan niitä. Syynä oli Aspialan mukaan se, että tarjotussa sopimuksessa lentäjien palkka olisi laskenut 25 –30 prosenttia ja vapaapäivien määrä vähentynyt verrattuna nykyisiin, kolmen eri vuokrayhtiön kanssa tehtyihin sopimuksiin.

Norwegian Air Resources -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Krister Aarnio sanoo että uuden sopimuksen ehdot ja palkkataso ovat hyvin lähellä voimassa olevien sopimusten ehtoja. Yhtiö on lähettänyt uuden sopimuksen runsaalle 60 lentäjälle, ja pyytänyt heitä allekirjoittamaan sen heinäkuun 17. päivään mennessä.

Myös lentäjien syksyllä perustaman yhdistyksen NASPAn puheenjohtaja Jonas Kefi on tutustunut uuteen sopimukseen. Hän arvioi, että sopimuksen ehdot ovat paremmat kuin keväällä tarjotun.