Lassila & Tikanojan ylityöjutussa tuomiot tänään

Helsingin käräjäoikeus antaa torstaina tuomion Lassila & Tikanojan ylityöjutussa. Yhtiön 12:ta nykyistä ja entistä esimiestä syytetään työturvallisuus- ja työaikarikkomuksista. Yle Uutiset kertoi kesällä 2012 työsuojeluviranomaisten tekemästä laajasta tarkastuksesta Lassila & Tikanojan kiinteistöyksikössä.

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään torstaina tuomion Lassila & Tikanojan ylityöjutussa. Yhtiön 12:ta nykyistä ja entistä esimiestä syytetään työturvallisuus- ja työaikarikkomuksista, joiden epäillään tapahtuneen vuosina 2009–2012. Lisäksi syyttäjä vaatii yhtiölle vähintään 50 000 euron yhteisösakkoa.

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet. Lassila & Tikanoja ei myöskään hyväksy vaatimusta yhteisösakosta, sillä yhtiö kokee, ettei rikosta tapahtunut.

Yle Uutiset kertoi kesällä 2012 työsuojeluviranomaisten tekemästä laajasta tarkastuksesta yhtiön kiinteistöyksikössä.

Jopa 1 000 tuntia ylitöitä

Viranomaisten mukaan Lassila & Tikanojan kiinteistöyksikössä teetettiin huomattavasti ylitöitä kahdeksalla huoltomiehellä vuosina 2009–2012. Ylityöt olivat vapaaehtoisia, mutta niitä kertyi poikkeuksellisen suuri määrä. Viranomaisten mukaan ylitöitä on yksittäiselle työntekijälle kertynyt vuodessa jopa 1 000 tuntia, kun työaikalain maksimi on 250 tuntia.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat tahallaan tai huolimattomuudellaan rikkoneet työaikamääräyksiä ja mahdollistaneet työaikalain vastaisen toiminnan jatkumisen. Syyttäjä katsoo, että liian suuret ylityöt ovat vaarantaneet työntekijöiden terveyden ja työturvallisuuden.

Alun perin syyttettyinä oli 21 henkilöä, mukaan lukien yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, mutta Ojanpään ja kahdeksan muun syytetyn syytteistä luovuttiin. Syyttäjän mukaan olisi ollut kohtuutonta syyttää Ojanpäätä, sillä hän aloitti yhtiön toimitusjohtajana vasta marraskuussa 2011. Myöskään Lassila & Tikanojan entinen toimitusjohtaja ei ole ollut syytettyjen listalla.