1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenettuhannet lapset pakenevat kohti USA:ta Keski-Amerikan väkivallan vuoksi

Kohti pohjoista matkaavat lapset ovat kotoisin Hondurasista, Guatemalasta ja Salvadorista sekä myös Meksikosta. He matkustavat useimmiten La Bestia (peto) -nimisen tavarajunan vaunujen katoilla Etelä-Meksikosta Yhdysvaltain rajalle tuhansien kilometrien matkan.

Ulkomaat
Lapset ohittavat Saltillon kaupungin Meksikossa, yrittäessään päästä kohti USA:ta.
Yhdysvaltoihin pyrkivät, yksin matkustavat lapset saivat poliisikyydin Saltillossa Meksikossa.Miguel Sierra / EPA

Kymmenettuhannet lapset pakenevat Keski-Amerikan maiden väkivaltaa päästäkseen Yhdysvaltoihin vanhempiensa tai sukulaistensa luokse. YK sanoo, että yksin matkustavista lapsista on tullut Keski-Amerikkaan humanitaarinen kriisi. Yli puolet lapsista ryöstetään, raiskataan tai tapetaan matkan aikana. Yhdysvaltain rajaviranomaisten mukaan lapsia on tullut laittomasti rajan läpi tämän vuoden aikana jo 47 000.

Kohti pohjoista matkaavat lapset ovat kotoisin Hondurasista, Guatemalasta ja Salvadorista sekä myös Meksikosta. He matkustavat useimmiten La Bestia (peto) -nimisen tavarajunan vaunujen katoilla Etelä-Meksikosta Yhdysvaltain rajalle tuhansien kilometrien matkan. Nuorimmat yksin matkustavat voivat olla alle 10-vuotiaita.

Rikollisjärjestöt kuten marat ja ja huumekartelli Zetan jäsenet ryöstävät lapsia matkan varrella. Rikollisliigat nousevat junan kyytiin, kun rikollisten lahjoma veturinkuljettaja hiljentää vauhtia sovituissa kohdissa. Rikolliset rahastavat siirtolaisia radan varrella samalla tavalla kuin tietullit. Osuudet maksavat 100–200 dollaria. Ellei rahaa löydy, marat uhkaavat heittää matkustajat junan katolta alas täydessä vauhdissa. Useat ihmiset ovat loukkaantuneet tai kuolleet, kun heidät on työnnetty pois kyydistä radan varteen.

Köyhät lapset ryöstöjen kohteena

Rikolliset tietävät, että lapsilla on aina jonkin verran rahaa mukanaan, vaikka he ovat köyhiä. Usein matkaraha on kerätty vanhemmilta ja sukulaisilta toiveena, että lapset saataisiin turvaan Yhdysvaltojen puolelle.

Vaunujen katoilla ei ole pelkästään lapsia vaan myös äitejä lastensa kanssa ja kokonaisia perheitä. Välillä matkalaiset nousevat junasta lepäämään ja jatkavat seuraavalla junalla. He kertovat, että nukahtaminen on suuri vaara, koska silloin voi pudota junan katolta radan varteen.

Todellinen syy siihen, että La Bestia saa toimia, on se, että siitä on tullut raaka liiketoimi.

Felipe Gonzalez

Yksi levähdys- ja pysähdyspaikka on Lecherián risteysasema Meksikon pääkaupungin ulkopuolella. Meksikon pääkaupungissa toimiva lakimies Felipe Gonzalez oli liittovaltion edunvalvojana tekemässä tarkastusta Lecherián asemalla, kun La Bestia pysähtyi aamuyöllä.

– Öisellä ratapihalla näkyi vain varjoja, pelokkaita lapsia, miehiä laskemassa rahaa, osalla oli pistoolit kädessä. Sekalaisen väen joukossa oli poliiseja ja ihmiskauppiaita tekemässä omaa bisnestään. Muistan yhden siirtolaisen, jonka valkoiset tossut olivat veren peitossa. Poliisit pyysivät lahjuksia eli la mordidaa köyhiltä matkamiehiltä. Ellei rahaa löytynyt, he uhkasivat pidättämisellä ja vankilalla. Se oli ruma näky, kertoo Felipe Gonzalez Ylelle. Hän tunsi itsensä tarkastajana täysin voimattomaksi.

La Bestiasta on tullut raaka liiketoimi

– Todellinen syy siihen, että La Bestia saa toimia, on se, että siitä on tullut raaka liiketoimi. La Bestia on häpeäksi Meksikolle, sanoo Gonzalez.

Etelä-Meksikossa Guatemalan rajan läheisyydessä siirtolaisten vastaanottokotia pitävä katolinen pappi Flor Maria Rigoni kertoo Yle Uutisille sähköpostihaattattelussa, että Meksiko ei ole koskaan halunnut ratkaista La Bestian ongelmaa. Italiasta alunperin oleva Rigoni on perustanut Tapachulaan lähelle Guatemalan rajaa vastaanottokodin, joka auttaa siirtolaisia. Kodin nimi on Albergue Belén.

– Olen henkilökohtaisesti tehnyt valituksia La Bestiasta. Sitä kontrolloivat kaikenlaiset mafiat maroista zetoihin. Veturinkuljettajat ja junamiehet ovat yhteistyössä rikollisten kanssa. La Bestiaa sanotaan myös liikkuvaksi giljotiiniksi, sanoo Rigoni.

Hän kertoo, että mafiaryhmät ja lasten salakuljettajat levittävät valheita ja huhuja, että lapset saavat jäädä Yhdysvaltain puolelle, jos he vain pääsevät rajan yli. Huhujen tarkoituksena on houkutella lapset matkustamaan, jotta heidät voidaan ryöstää matkalla.

– Amerikkalaiset rajaviranomaiset palauttavat suuren määrän lapsia takaisin, jos he saavat yhteyden heidän vanhempiinsa kotimaissaan, mutta heitä ei palauteta, jos on ilmeistä, että heitä uhkaa suuri vaara. Vain ani harva pääsee perille ja saa jäädä maahan, kertoo isä Rigoni sähköpostihaastattelussa Etelä-Meksikosta.

Hondurasissa henki ei ole edes mangon arvoinen

Keski-Amerikassa on paljon leskiä, jotka yrittävät lapsineen lähteä väkivaltaa pakoon, mutta myös äidit ja lapset palautetaan, sanoo Rigoni.

Veturinkuljettajat ja junamiehet ovat yhteistyössä rikollisten kanssa.

Flor Maria Rigoni

Isä Rigonin mukaan El Salvadorissa ja Guatemalassa sisällissotien perintönä väkivalta jatkuu. Isä Rigoni oli todistamassa aikanaan molempia sotia paikan päällä.

– Nyt Honduras on maailman vaarallisin maa, jossa elämä maksaa vähemmän kuin mangohedelmä. Muuan isä kertoi minulle, että hänen poikansa ammuttiin kuoliaaksi sen takia, että hän oli noussut mangopuuhun syödäkseen yhden hedelmän.

"Kannamme ruumisarkkujamme selässämme"

Nuorilla ja lapsilla on Keski-Amerikan maissa kuvaavat ilmaisut väkivallalle. Isä Rigoni kertoo, että he sanovat kantavansa ruumisarkkuaan selässään ja että ovat käveleviä haamuja.

– He sanovat kuolevansa mieluummin matkalla horisonttiin kuin nälkään ja häpeään omissa maissaan. Meille vastaanottokotiin tulee alaikäisiä, joiden isoveljet ovat kuolleet, koska eivät ole suostuneet marojen joukkoon eivätkä ole antaneet heille suojelurahaa työstään ansaitsemistaan pienistä varoista, kertoo Rigoni.

Öisellä ratapihalla näkyi pelokkaita lapsia, miehiä laskemassa rahaa, osalla oli pistoolit kädessä. Sekalaisen väen joukossa oli poliiseja ja ihmiskauppiaita tekemässä omaa bisnestään.

Felipe Gonzalez

Yhdysvaltain rajan yli kuljettamisesta lapset maksavat ihmissalakuljettajille eli "kojooteille" taksan mukaisen palkkion. Se vaihtelee muutamasta sadasta muutamiin tuhansiin, mutta siirtolaiset eivät pidä junassa enempää kuin "tietullin" verran kerrallaan. Sukulaiset lähettävät pikkusummia kutakin osuutta vastaan ja ison erän kun on vuorossa maksu kojootille ja rajanylitys.

Rigonin mielestä Keski-Amerikan maiden hallituksilla, ennen kaikkea Hondurasin hallituksella on suuri vastuu siitä, mitä tapahtuu.

– Syitä ovat korruptio, välinpitämättömyys omasta kansasta ja kunnollisten työpaikkojen puuttuminen. Yhdysvallat joutuu nyt maksamaan jälkilaskua sisällissodista El Salvadorissa, Guatemalassa ja contra-sodasta Nicaraguassa. Sandinisteja vastaan taistelleiden contrien päämaja oli Hondurasissa.

Rigoni ei usko, että väkivallan ongelma ratkeaisi työhön investoimalla. Syyt ovat syvemmällä.

– 20 viime vuoden aikana Latinalaisen Amerikan maiden talous on kasvanut 44 prosenttia ilman, että maailman väkivaltaisimman maan, Hondurasin, väkivalta olisi vähentynyt.

– Ihmiset elävät kuolema seuranaan samalla tavalla kuin jotkut sairaat elävät sellaisen taudin kanssa, joka voi tappaa heidät koska tahansa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puuttui maanantaina Väli-Amerikan humanitääriseen kriisiin. Hän aikoo ajaa presidentin asetuksella kongressissa republikaanien pysäyttämästä siirtolaislaista läpi niin paljon kuin mahdollista. Obama uskoo, että se koituu helpotukseksi tilanteelle, mutta nopeasti tilanne tuskin paranee. Siirtolaislaki olisi tehnyt 11 miljoonasta siirtolaisesta laillisia maassa olijoita.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva toimittaja

Lue seuraavaksi