Tuomioja: Kaikki ovat yhtä haavoittuvassa asemassa

Ulkoministerin mukaan ainakin tusinan verran Euroopan maita on ollut samankaltaisen tietomurron kohteena kuin Suomi.

politiikka
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja. Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan ei ole mahdotonta, että vääriin käsiin on voinut päätyä todella salaista aineistoa. Ylen A-studiossa vieraillut Tuomioja sanoo kuitenkin, että murron kohteena ollut aineisto ei ole kaikkein salaisinta.

– Mutta kyse on massiivisesta tietojen imuroimisesta. Siellä on siis voitu käsitellä sellaisia asioita, joista asiantunteva tutkija pystyy tekemään johtopäätöksiä asioista, jotka liittyisivät salassapidettäviin, Tuomioja sanoo.

Tuomioja toteaa, että verkkovakoilusta seuraa kaksi merkittävää opetusta: sadan prosentin tietoturvaa ei ole olemassakaan, ja kaikki ovat yhtä haavoittuvassa asemassa. Hän muistuttaa, että ainakin noin tusina Euroopan maata on ollut samanlaisen tai lähes samankaltaisen tietomurron kohteena.

– Kaikki eivät ole siitä edes kertoneet, koska eivät halua asian tulevan julki. Jotkut taas eivät ole vielä havainneetkaan tietomurtoa. Kuten dopingissa, tämäkin on jatkuvaa suojaamisen ja murron välistä kilpajuoksua, hän sanoo.

Tuomiojan mukaan lainsäädännöllä ei voi vaikuttaa tietomurtoihin. Lainsäädäntöä halutaan kuitenkin tarkistaa muista syistä.

– Jos meillä olisi ollut mahdollisuus analysoida tietovirtoja, olisimme voineet havaita tämän aiemmin, hän sanoo.

"Krimin kysymys jää pitkäksi aikaa avoimeksi haavaksi"

Tuomioja otti A-studion haastattelussa kantaa myös Ukrainan tilanteeseen. Hänen mukaansa tilanne on osittain riistäytynyt käsistä.

– Donetskin alueella on ainakin viisi aseellista ryhmää, joilla on myös keskenään erimielisyyksiä. Se kertoo siitä, että jos ja kun tämä on ollut Venäjältä inspiroitua ja tuettua, on pullosta päästetty sellainen henki, jota ei ole pystytty enää hallitsemaan. Haluan uskoa, että kaikkien intresseissä alkaa olla, että tällainen hallitsematon kehitys saataisiin loppumaan, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan taloudelliset ja poliittiset uudistukset ovat välttämättömiä Ukrainalle, jonka talous on erittäin heikossa tilanteessa. Hän toteaa, että Ukraina on yksi läpikorruptoituneimpia maita, joten sille annettavan tuen on oltava ankaran ehdollista ja äärimmäisen avointa.

– Hyviin uutisiin kuuluvat kuitenkin toimeenpannut presidentinvaalit. Ne antoivat selkeän, yksiselitteisen ja kaikkien tunnustaman tuloksen. Tätä pitää jatkaa parlamenttivaaleihin. Ne voidaan kuitenkin järjestää vain tilanteessa, jossa ei käydä sodan kaltaista konfliktia.

EU on parhaillaan valmistelemassa Krimin kanssakäymistä koskevaa lainsäädäntöä ja ohjeistusta. Tuomiojan mukaan ei ole hyväksyttävää, että Krimiin tehtäisiin investointeja, tai sinne suositeltaisiin matkailua.

– Vaikka toivomme, että Ukrainan konflikti saataisiin näillä eväillä ratkaistuksi, tulee Krimin kysymys jäämään pitkäksi aikaa avoimeksi haavaksi. Sitä ei tulla tunnustamaan, Tuomioja toteaa.