Hyppää sisältöön

Sadat jonottivat haistaakseen jättipökkövehkaa Ranskassa

Ihmisenkorkuinen kasvi kukkii vain kerran vuosikymmenessä. Fallosmainen kukka on kasvikunnan kaikkein suurimpia.

Jättipökkövehka kukki myös Bonnin kasvitieteellisessä puutarhassa Saksassa vuonna 2012. Kuva: Henning Kaiser / EPA

Ranskalaisen Nantesin kaupungin puutarha nauttii kävijäryntäyksestä harvinaisen kukinnan ansiosta. Puutarhan jättipökkövehkalle (Amorphophallus titanum) on ollut alkuviikon päivinä satojen uteliaiden jono, sillä kasvi puhkeaa kukkaan vain kymmenien tuntien ajaksi. Kukinta tapahtuu kerran kymmenessä vuodessa.

Suuren punareunaisen lehden keskeltä työntyy tuolloin patonkimainen, usein monta metriä korkea kukinto. Muodon vuoksi kasvilla on lempinimenä "titaanin penis" – hajun vuoksi se tunnetaan myös "ruumiskukkana". Erittäin epämiellyttävä tuoksu muistuttaa mätänevää lihaa.

Hajun vuoksi jättipökkövehka tunnetaan myös "ruumiskukkana". Kuva: Georgios Kefalas / EPA

Kukinto on maailman kasvikunnan kookkaimpia, tosin Nantesissa sillä on mittaa maltilliset 1,6 metriä. Nantesin jättipökkövehka on ikuistettu esimerkiksi uutiskanava France24:n (siirryt toiseen palveluun) verkkosivulle.

Ranskalaistietojen mukaan yli 2 000 kävijää on vieraillut kaupungin puutarhassa sen jälkeen, kun jättipökkövehka sunnuntaina puhkesi kukkaan.

Länsisumatralaista kasvia tavataan vain harvoin luonnossa, eikä sitä ole näytteillä kuin noin 20 kasvitieteellisessä puutarhassa maailmassa.

Tanskassa, Kööpenhaminan kasvitieteellisen puutarhan jättipökkövehka puolestaan on aloittamassa kukintansa muutaman päivän kuluessa. Tuleva kukinta on jo puutarhan toinen kahden vuoden aikana, mikä on poikkeuksellista tarhaoloissa.