Suomalaiset aamiaisella, venäläiset lounaalla – kahden tunnin aikaero sekoittaa arkea itärajalla

Talvisaikaan Imatralta rajan taakse Svetegorskiin matkaava suomalainen on joutunut kääntämään kelloansa kaksi tuntia eteenpäin. Venäjän päätös luopua kesäajasta on otettu itärajalla ilolla vastaan.

Kotimaa
svetogorsk
Tupakkakiosti Svetogorskin keskustassaYle

Nykyisin sekä suomalaiset että venäläiset turistit siirtävät kellonsa aikaa, kun kulkevat itärajan yliitse. Kesällä Venäjällä kello on tunti enemmän kuin Suomessa – talvella aikaero on ollut kaksi tuntia.

Imatran keskustasta rajan taakse Svetogorskiin on vain muutama kilometri. Nopeimmillaan Imatran rajanylityspaikalta pääsee Venäjälle muutamassa minuutissa.

Talvella ollut kahden tunnin aikaero on tuottanut paljon käytännön hankaluuksia, kun Imatran kaupunki tekee yhteistyötä Svetogorskin kaupungin kanssa.

– Jos sovitaan, että meillä on Svetogorskissa kokous Suomen aikaa kello yhdeksän, niin skello on Svetogorskissa 11. Silloin me vieraat tulemme aamukahville ja isännät ovat jo lähdössä lounaalle, kertoo Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Ensi kesänä Suomessa ja Länsi-Venäjällä sama aika

Venäjä päätti tiistaina, että se luopuu kesäajasta. Ensi syksynä kelloja siirretään tunti taaksepäin, eikä kelloihin enää sen jälkeen kosketa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun Suomessa ensi keväänä siirrytään kesäaikaan, ovat kellot samassa ajassa Suomessa ja muun muassa Pietarissa, Moskovassa, Viipurissa ja Petroskoissa. Talvella aikaero on tunti.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on erittäin tyytyväinen Venäjän päätökseen.

Ei aina tarvitse miettiä, että mitähän se kello on.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen

- Helpottaa kanssakäymistä aivan valtavasti. Jos ajatellaan Venäjältä Suomeen tulevia turisteja, he osaavat ajoittaa matkansa paremmin esimerkiksi kauppojen aukioloaikoihin.

Lappeenrannassa talvella kahden tunnin aikaeron aikaan tavallinen näky on ollut, että venäläiset ostosmatkailijat odotelevat aamuvarhaisella kello kahdeksan avautuvan kaupan ovella. Venäjän aikaan kello kahdeksan rajan ylittävä venäläinen on saapunut Suomeen, jossa kello onkin vasta kuusi.

Matkailuyrittäjä tyytyväinen

Lappeenrantalainen Saimaa travel tuottaa Venäjälle monenlaisia turistimatkoja. Se että kesällä Suomessa, Pietarissa ja Viipurissa on sama aika helpottaa kaikkia, uskoo Saimaa travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine.

– Matkaohjelmien laatiminen on nyt paljon selkeämpää. Uskon, että matkustajatkin ovat siihen tyytyväisiä.

Pietarissa toimii tällä hetkellä lukuisia suomalaisia yrityksiä. Historiallisessa Pietarissa sijaitsee myös Suomi-talo, joka Suomen valtion avulla perustettiin auttamaan muun muassa suomalaisten yritysten työskentelyä Pietarissa. Suomi-talon johtaja Arto Mikonsaari on myös hyvin tyytyväinen Venäjän päätökseen. Pietarissa onkin harmiteltu maiden välistä aikaeroa.

– Jatkossa toimistoajat ovat molemmissa maissa samat. Kun aikaeroa oli kaksi tuntia, niin Suomessa tehtiin töitä ja Venäjällä oltiin jo kotona.

Viipurissa on joulunakin valoisaa

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on myös Suomi–Venäjä-seuran Etelä-Suomen piirijärjestön puheenjohtaja. Hän on nähnyt aikaeron hankaluuden myös Viipurissa ja Pietarissa.

– Kun joulupäivänä käy Viipurissa tai Pietarissa, niin keskellä päivää on ollut jo varsin pimeää. Uskon että myös Venäjällä otetaan päätös ilolla vastaan.

Pertti Lintusen mukaan aikojen lähentyminen helpottaa kaikenlaista kanssakäymistä rajan yli.

- Kun ei aina tarvitse miettiä, että mitähän se kello on.

Helpotusta on tulossa myös junamatkustajille, uskoo Lintunen.

- Varmasti vaikuttaa myönteisesti myös Allegron aikatauluihin.