Aleksi Laukkonen kultaisten harmonikkastarojen joukkoon

Kultaisen harmonikan voitto merkitsee kauhavalaiselle Aleksi Laukkoselle unelman toteutumista. Nyt nuorimies varautuu siihen, että keikkailu lisääntyy myös lähikuntien ulkopuolelle. Ajokortittomana se tarkoittaa lähipiirin valjastamista apuihin.

musiikki
Aleksi Laukkonen
Satahäme Soi

Kauhavalainen Aleksi Laukkonen (17) ei voisi olla enempää mielissään. Nuorimies nappasi keskiviikkoiltana Satahäme Soi -festivaalin Kultaisen harmonikan valtikan vuodeksi itselleen.

– Taisin kirjoittaa Facebookiinkin, että pienen pojan haave toteutui, hän summaa.

Aikaisemmat voittajat ovat Laukkosen mielessä olleet "isoja ihmisiä" ja "suurempiakin staroja". Vielä hän ei oikein osaa itseään siihen joukkoon laskea.

– Kyllähän sitä on tv:stä näitä kilpailuja katsoessaan ollut haaveissa, että jos itsekin joskus voittaisi.

Laukkonen päättelee, että voiton myötä keikkailu saattaa laajeta lähikunnista kauemmaksikin.

– Pitää nyt vähän varautua, että on meikäläisellä kuski ainakin syyskuuhun asti. Silloin pitäisi saada ajokortti, nuorimies tuumaa.

Haitarinsoiton alkutahdit Aleksi Laukkoselle opetti oma isä. Ensimmäinen opittu kappale ennen kouluikää oli Ukko Nooa, joka viritti myös kiinnostuksen harmonikansoittoon.

– Olin kuulemma mennyt puoleksi tunniksi soittamaan ja sanonut sen jälkeen, että kyllä mä haluan oppia soittamaan harmonikkaa.

Myöhemmin tie vei musiikkiopistoon useiden opettajien oppiin. Pelimannimestaruuden Laukkonen vei itselleen kaksi vuotta sitten 15-vuotiaiden sarjassa.

Esiintyminen ratkaisi kisan

Tuomariston mukaan Kultainen harmonikka -kilpailun tekninen taso oli tänä vuonna huikea. Ratkaisun kisaan toikin soittajien esiintymistaito ja persoonallisuus. Myös Laukkonen itse pitää näitä valtteinaan.

– Opettaja sanoi, että on erittäin tärkeää, että haitari ja haitarinsoittaja ovat yhdessä eivätkä erikseen. Pitää olla musiikissa mukana ja olla siitä kiinnostunut, hän kertaa Jonna Pirttijoki-Helasen oppeja.

Musiikki vie Aleksi Laukkosta nyt voimallisesti, ja haitarinsoitto kuuluu todennäköisesti hänen elämäänsä myös tulevaisuudessa.

– Pitää nyt katsoa, minnekä päin sitä lähtee. Helsinkiin vai Tampereelle, voittaja tuumaa.

Ensi vuona edessä on kuitenkin abivuosi ja päätöksiä opiskelupaikoista tehdään vasta sen jälkeen.

Tulokset, Kultainen harmonikka:
1) Aleksi Laukkonen, Kauhava
2) Essi Palomäki, Pori ja Jussi Valkama, Teuva (jaettu sija)
Tulokset, Hopeinen harmonikka:
1) Vilma Wiren, Kokkola
Yleisön suosikit, Kultainen harmonikka: Aleksi Laukkonen, Kauhava ja Hopeinen harmonikka: Emilia Jurvelin, Nivala.