1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveys ja hyvinvointi

Terveysturismi - liian hyvää ollakseen totta?

Toimittaja Eero Mäntymaa yritti keksiä pahaa sanottavaa julkisen HUSin omistamasta HYKSin Oy:stä, mutta epäonnistui.

Neurokirurgi Mika Niemelä valmistelee leikkausta Töölön sairaalassa. Kuva: Yle

Sanat yksityinen terveydenhuolto, tai terveysturismi nostattavat suomalaisen niskakarvat refleksinomaisesti pystyyn. On kuitenkin vaikea keksiä valitettavaa julkisen HUS:n omistaman HYKSin Oy:n toimintamallista.

Voisi purnata vaikka siitä, että HYKSin Oy:n potilaat kuntoutetaan HUSin vuodeosastolla, jotka pullistelevat jo valmiiksi julkisen terveydenhuollon asiakkaista. Toisaalta HUS tuottaa 90 000 leikkausta vuodessa. Siihen verrattuna yksityissairaalan 200 operaatiota ovat "hyttysen surinaa", kuten Töölön sairaalan neurokirurgi Mika Niemelä sanoo.

Kun yliopistollisella sairaalalla kerran on kalliit leikkaussalit ja huipputason ammattitaitoa, miksi sitä ei pidettäisi "tehokkaassa ajossa" myös viikonloppuisin? Jos lääkäri tai hoitaja haluaa julkiselle tekemänsä vuoron päälle lisätienestiä, miksi sitä ei voisi tehdä kuntayhtymän omistaman yksityissairaalan piikkiin? Ja kun yksityissairaalan asiakkaista 80 prosenttia tulee ulkomailta, toiminta vaikuttaa pikemminkin piristysruiskeelta Suomen talouteen, eikä uhalta julkiselle terveydenhuollolle.

HYKSin Oy:n toimitusjohtaja Janne Aaltonen pitää kuviota suorastaan keinona pitää julkisen puolen lääkärit tyytyväisinä ja julkisen terveydenhuollon piirissä. Esimerkiksi neurokirurgi Mika Niemelä on saamansa rahan lisäksi tyytyväinen yksityissairaalan leikkausten tuomaan haasteeseen. Ja onhan se kieltämättä helpompi tehdä yksityisvuorot samassa sairaalassa tutun tiimin kanssa, sen sijaan että lähtisi pitämään vastaanottoa toiselle puolen kaupunkia.

Muut yksityiset toimijat pitävät HYKSin Oy:tä epäreiluna kilpailijana, eikä tämä ole ihme: Onhan sairaalalla käytössään yliopistollisen sairaalan huippukalusto. Toisaalta juuri tämän vuoksi HYKSin Oy:n ja esimerkiksi Mehiläisen palvelut painottuvat täysin eri alueille. HYKSin Oy keskittyy ainakin toistaiseksi huipputason neurokirurgiaan, jota Suomen muut yksityiset toimijat eivät tuota.

Voihan se olla, että toimittajaa vedetään taas kuin pässiä narusta. Joten jos jotain olennaista jää tässä nyt  huomaamatta, voit vaikka ilmoittaa siitä osoitteeseen eero.mantymaa(at)yle.fi.