Suurta herkkyyttä ja varovaisuutta vaativa siirtotoimenpide julkistettiin keskiviikkona museon tiedotustilaisuudessa. Akropoliin marmoreita ei ole liikuteltu sen jälkeen, kun ne asetettiin nykyiseen paikkaansa, niille erikseen rakennettuun Duveen galleries-näyttelytilaan, yli 50 vuotta sitten. Marmorit päätyivät Brittein saarille 1800-luvun puolivälissä, kun Englannin tuolloinen suurlähettiläs Lordi Elgin siirrätytti ne British Museumiin.
British Museum avaa keväällä 2015 massiivisen näyttelyn, joka esittelee kreikkalaisten tapaa kuvata ihmiskehoa. Näyttelyyn tulee ns. Elginin marmoriveistosten lisäksi muita esineitä museon omista kokoelmista sekä lainoja muista museoista. Näyttelyn on tarkoitus perehdyttää kävijät siihen, kuinka antiikin Kreikka löysi tavan kuvata ihmiskehoa taiteen keinoin ja luoda sen avulla merkityksiä.
Kansainvälisissä keskusteluissa on noussut esiin esimerkiksi sellainen vaihtoehto, että Unesco ottaisi asiassa välittäjän roolin ja ryhtyisi sovittelijaksi Englannin ja Kreikan välille.
Eero Heimolinna
Näyttely pystytetään museon uuteen Sainsbury Exhibitions Gallery -tilaan.
Elginin marmoreiden palauttaminen on kansainvälisen tason selkkaus
Veistosten siirtäminen nostanee jälleen esiin keskustelun siitä, onko brittimuseolla oikeutusta pitää niitä osana omia kokoelmiaan. Kreikka vaati marmorien palauttamista jo ensi kerran heti itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1833. Vaatimukset kiihtyivät vuonna 2010, kun Ateena avasi uuden Akropolis-museonsa. Palauttamisella on laaja tuki kansainvälisesti. Mielipidemittausten mukaan myös enemmistö briteistä kannattaa marmorien palauttamista.
Suomeenkin on perustettu veistosten palauttamiskomitea. Komitean sihteeri Eero Heimolinna kertoo, että asiassa on päätetty edetä hitaasti ja rauhallisesti.
– Joidenkin maiden komiteat ovat ehdottaneet kansainvälisen oikeusjutun nostamista. Suomen komitea ei kannata oikeudenkäyntiä, vaan haluaa, että asiassa edetään muita väyliä, kertoo Heimolinna.
– Kansainvälisissä keskusteluissa on noussut esiin esimerkiksi sellainen vaihtoehto, että Unesco ottaisi asiassa välittäjän roolin ja ryhtyisi sovittelijaksi Englannin ja Kreikan välille.
– Unescolla on kokemusta vastaavanlaisista muinaismuistoja koskevista kiistoista, kertoo Heimolinna.
Marmorien palauttamista ajaa kaikkiaan 17 komiteaa eri puolilla maailmaa.
British Museum on yksi maailman suosituimmista museoista
Lordi Elginin väitetään käyttäneen lahjontaa ja kiristystä saadakseen marmoriveistokset siirrettyä Englantiin. Parthenonin veistosten lisäksi suurlähettiläs otti Akropoliilta muitakin muinaisesineitä kokoelmaansa. Myöhemmin rahapulaan joutunut Elgin myi kokoelmansa British Museumille vuonna 1816.
British Museumilla on takanaan hyvä vuosi. Kävijämäärät nousivat peräti 20 prosenttia suositun Pompeiji-näyttelyn ansiosta. Museolla oli viime vuonna liki seitsemän miljoonaa kävijää. British Museum on Pariisin Louvren jälkeen maailman suosituin museo.