Säpin majakkasaari hurmaa eurooppalaisen cityäidin

Luvian edustalla oleva Säpin majakkasaareen tutustuu vuosittain 4000 matkailijaa. Prahalainen perheenäiti ihastui paikkaan satakuntalaissaarta kunnostavana talkootyöläisenä.

Kotimaa
Säpin majakka ja puita.
Karri Laihonen / Yle

Kymmenen vapaaehtoistyöntekijää kunnostaa historiallista Säpin majakkasaarta Satakunnan rannikolla. He ovat saapuneet saarelle eri puolilta Eurooppaa. Työntekijät remontoivat rakennuksia ja hoitavat luontoa.

Edes sateinen sää ei lannistanut Säpissä ahkeroivaa prahalaista Barbora Draznikovaa. Hän pitää Säppiä eksoottisena.

– Luonto on mahtava, erityisesti meri. Meillä ei ole edes isoja järviä. Tämä poikkeaa täysin kahden lapsen äidin arjestani isossa kaupungissa ja sen metroissa.

Merkkitulia jo vuosisatoja

Suomen kauneimmaksi äänestetty Säpin majakka sijaitsee metsäisellä saarella Luvian kunnan alueella Selkämeren reunalla. Saarella on pitkä historia merenkulkijan apuna.

– Ensimmäinen kiinteä merimerkki rakennettiin 1700-luvun lopulla. 1873 tänne rakennettiin majakka ja sen yhteyteen asunnot, kertoo projektipäällikkö Minna Uusiniitty-Kivimäki Metsähallituksesta.

Jatkuvaa kunnostusta

Tällä viikolla saarella on juhlittu Selkämeren kansallispuiston kolmivuotista. Säppi on valittu kansallispuiston kärkikohteeksi. Matkailijoiden määrä lisääntyy. Kävijöitä on vuodessa jo 4000. Saarta kunnostetaan jatkuvasti.

- Olemme rakentaneet esimerkiksi käymälän, polttopuuvajan ja nuotiopaikkoja. Nyt käynnissä olevalla vapaaehtoistyöntekijöiden leirillä teemme myös töitä Säpin luonnon ja kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, sanoo projektipäällikkö Minna Uusiniitty-Kivimäki.