1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teppo Ruohosen kesä on keikkoja, halonhakkuuta ja taistelua kaisloja vastaan

Yhteisiä keikkavuosia Matin kanssa on takana 45 vuotta. Tämäkin kesä on yhtä keikkarumbaa, mutta välillä ehtii hengähtää rantamökin riippumatolla Taivassalossa.

kulttuuri
Teppo Ruohonen
Turkulaisduo Matti ja Teppo viettää tänä vuonna uransa 45-vuotisjuhlaa. Juhlakiertue on edessä syksyllä, kesällä Teppo Ruohonen ehtii viettää lomaakin mökillään Turun saaristossa Taivassalossa.

– Tässä mä olen nyt riippunut muutaman kesän, Teppo Ruohonen sanoo kesämökkinsä riippumatolta.

Teppo ja Varpu Ruohosen saaristomökki sijaitsee Taivassalossa, vajaan tunnin ajomatkan päässä Turusta. Reilunkokoisella metsätontilla kasvaa kuusia, mäntyjä ja koivujakin. Rantamökin terassilla on vierekkäin kaksi kauhtunutta korituolia. Toinen Tepolle ja toinen vaimolle Varpulle.

Teppo Ruohonen
Riippumatossa on hyvä rentoutua kiireisen keikkakesän keskellä.Niko Kotiranta / Yle

– Elettiin vuotta 1995 ja me kävimme Varpun kanssa katsomassa muutamaa kesäpaikkaa, koska sitä me halusimme. Eikä me montaa paikkaa ehditty katsomaan, kun tulimme tähän, Ruohonen kertoo.

Laiturilta avautuu hieno näkymä kohti Iniönaukkoa. Maisemanhoito on työlästä, sillä kaislat yrittävät vallata suurimman osan rantamaisemasta.

– Välillä odotetaan, milloin metsäpalovaroitus menee ohi, että saadaan polttaa noita kaisloja.

Mökilla tilaa lapsille ja lastenlapsille

Teppo on esiintynyt veljensä Matin kanssa lapsuudesta lähtien. Levytysura alkoi vuonna 1969 ja levyjä on myyty puolitoista miljoonaa.

Pojistakin kun on tullut muusikoita, niin välillä koko isompi mökki on yhtä studiota.

Teppo Ruohonen

Polttopuiden hakkaaminen on yksi kesän mieluisimmista töistä. Kirves uppoaa kuusipölliin kunnon karjaisun siivittämänä.

– Tämä on vähän kuin sauvakävely: koko kroppa saa kyytiä, kun sen kunnolla tekee. Ja äänen kanssa! Onhan tuossa työnsarkaa vielä. Täytyy saada pojista apua, Ruohonen sanoo.

Teppo ja Varpu Ruohosella on kolme lasta ja kolme lastenlasta. Rantamökin yläpuolelle on rakennettu isompi hirsihuvila, jotta kaikki mahtuisivat mökkeilemään yhtä aikaa.

– Meillä on ollut onni siinä, että lapset ovat tykänneet käydä täällä. Pojistakin kun on tullut muusikoita, niin välillä koko isompi mökki on yhtä studiota. He ovat siellä tehneet kaksi levyäkin.

Takana 45 vuotta keikkailua

Tämä vuosi on Tepon ja Matin juhlavuosi. Yhteisiä keikkareissuja on tehty tasan 45 vuotta. Kesä on yhtä keikkarumbaa pitkin Suomea, uusi levy tulee elokuussa ja syksyllä on tiedossa suuri konserttikiertue.

Teppo Ruohonen hakkaa halkoja
Teppo Ruohonen ei karta halonhakkuuta. Niko Kotiranta / Yle

Kesän keikoilla on pariskuntia ja perheitä, jotka voivat nähdä jopa yli kymmenen Matin ja Tepon kesäkeikkaa.

– He kiertävät meidän mukana. Heillä voi olla asuntoauto tai -vaunu ja kun loma sattuu sopivasti, niin moikataan aina, että te olette taas täällä.

Hirsihuvilan kattoparruissa roikkuva riippumatto on kaikesta kiireestä huolimatta ahkerassa käytössä.

– Tämä on puhdas nautinto. Tässä on niin ihana olla, että tästä on hankala nousta ylös. Mutta edelleen se on onnistunut ihan hyvin.

Lue seuraavaksi