1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Skorpionit osoittivat olevansa mestarillisia aavikoiden arkkitehteja

Kultaskorpionien koloissa on erikseen paikat lämmittelyä ja vilvoittelua varten. Havainnot auttavat tutkijoita ennustamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia kaivautujien elämään.

luonto

Skorpionit rakentavat pesäkolonsa suuaukon lähelle erityisen tasanteen, jolla ne lämmittelevät ennen illan metsästysretkeä. Pesissä on myös muita tarkkaan harkittuja yksityiskohtia, havaitsivat israelilaistutkijat Ben-Gurionin yliopistossa.

Tarkkailtavana oli joukko Negevin autiomaassa eläviä kultaskorpioneja (siirryt toiseen palveluun) (Scorpio maurus palmatus) ja niiden pesiä. Laji on tunnettu siitä, että se kaivaa maahan kymmenien senttimetrien syvyisiä käytäviä.

Kun skorpionit oli ensin pyydystetty, tutkijat tekivät pesistä valoksia kaatamalla sulatettua alumiinia koloihin. Seosten jähmetyttyä valokset kaivettiin ylös ja vietiin analysoitaviksi 3D-skannerin avulla.

Kävi ilmi, että kolot ovat kaikkea muuta kuin pelkkiä yksinkertaisia reikiä maassa.

Päivä kammiossa, alkuilta alustalla

Jokainen pesä alkoi samanlaisella, lyhyellä ja pystysuoralla kuilulla, joka kaartui vaakasuoraksi alustaksi muutaman sentin syvyydessä. Tutkijat uskovat, että tasanteen tarkoituksena on tarjota turvallinen paikka, jossa skorpionit voivat nostattaa ruumiinlämpöään iltaisin ennen lähtöä saalistamaan.

Alustan jälkeen kolo kääntyy jälleen jyrkästi alaspäin. Syvällä käytävän päässä on viileä ja kostea kammio, jossa skorpionit lepäilevät kuumina päivinä haihduttaen mahdollisimman vähän vettä.

Kuvattu rakenne toistui kaikissa koloissa. Tämä on tutkijoiden mukaan osoitus siitä, että pesien arkkitehtuuri on kehittynyt luonnonvalinnan seurauksena vastaamaan skorpionien tarpeita.

Tulokset auttavat ymmärtämään, miten erilaiset kaivautujat sopeutuvat alueellisiin oloihin ja esimerkiksi ilmastonmuutokseen. Seuraavaksi tiedemiehet aikovat laajentaa tutkimuksia eri skorpionilajeihin muualla maapallolla.

Raporttia esiteltiin Kokeellisen biologian yhdistyksen (Society for Experimental Biology) vuotuisessa kokouksessa Manchesterissa. Tapahtumasta uutisoi Science Daily (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi