Tutkijat selvittivät, miksi kirahvien hontelot jalat kestävät valtavaa painoa

Kirahvien ohuissa sääriluissa on epätavallisen syvät urat, jotka suojaavat nivelsiteitä. Uurteet auttavat jopa tuhatkiloisia eläimiä kannattelemaan painoaan.

Ulkomaat
Kirahvi syömässä hedelmiä puusta Murchison Fallsin kansallispuistossa, Ugandassa vuonna 2012.
Kirahvi syömässä hedelmiä puusta Murchison Fallsin kansallispuistossa Ugandassa vuonna 2012.Gernot Hensel / EPA

Kirahvin sääriluiden anatominen erikoisuus selittää, miten eläimen pitkät ja laihat jalat pystyvät kannattelemaan sen ruumiinpainoa.

Lontoon kuninkaallisen eläinlääketieteellisen yliopiston tutkimusryhmä havaitsi, että sääriluiden poikkeuksellisen syvät urat suojaavat jalkoja tukevia nivelsiteitä. Britannian kokeellisen biologian seuran kokouksessa esitellystä tutkimuksesta kertoi torstaina BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoiden mukaan sääriluiden ura on kirahveilla paljon syvempi kuin muilla eläimillä, mikä tekee jalasta jäykemmän ja vähentää lihasrasitusta. Aikuinen kirahvi painaa noin tuhat kiloa.

– Kirahvit ovat painavia eläimiä, mutta niiden raajojen luut ovat epätavallisen ohuita niiden kokoon nähden. (...) Se tarkoittaa, että niiden sääriluut ovat kovan mekaanisen paineen alaisina, tutkimusta johtanut Christopher Basu sanoi BBC:lle.

Tutkimusryhmä teki mittauksia vankeudessa kuolleiden kirahvien jaloille. He jäljittelivät kirahvin ruumiinpainoa hydraulisen prässin avulla.

Mittauksissa selvisi, että jalat pysyivät vakaina ilman ylimääräisiä tukia, vaikka tutkijat käyttivät myös hiukan eläimen normaalipainoa suurempia taakkoja.

Tutkijoiden mukaan tuloksista on hyötyä kirahvin evoluutiokehityksen selvittämisessä – ja robottien kehitystyössä.

– Robotiikka saa usein inspiraatiota eläinten liikkeestä, Basu sanoi.

–Tämän pitkäjalkaisen, pitkäkaulaisen eläimen tutkiminen voisi inspiroida suunnittelemaan robotteja – tai jopa proteeseja – joiden mittasuhteet olisivat yhtä kummalliset.