1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salolainen: Hanhisotkussa siivoamme omia jälkiämme

Luontointoilijana tunnettu kansanedustaja Pertti Salolainen olisi valmis ottamaan kovat keinot käyttöön kaupunkien hanhiongelman ratkaisemiseksi. Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtajana toimivan Salolaisen mielestä hanhikantaa pitäisi vähentää.

Pertti Salolainen
Tungetteleviksi koetut lintukannat koettelevat ihmisten hermoja eri puolilla maata. Helsingissä lokit vaivaavat toreilla ja valkoposkihanhet sotkevat puistot ulosteillaan. Kalastajat puolestaan inhoavat kasvavia merimetsokantoja. Kansanedustaja ja luontomies Pertti Salolainen kertoo, miten näihin vieraisiin pitäisi suhtautua.

Kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mielestä keskustelu kaikkialle jätöksiään tekevien valkoposkihanhien kannan harventamisesta on perusteltua.

– Tällaisena luonnonsuojelijana olen tietysti surullinen, mutta määrä alkaa olla jo ehdottomasti liian suuri, Salolainen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Salolaisen mukaan kaupunkien puistoalueilla parveilevat hanhet ovat todellinen riesa. Nurmikoilla viihtyvät kaupunkilaiset joutuvat levittämään vilttinsä ulosteiden sekaan.

– Ja koirat näköjään syövät niitä hirveän mielellään, eikä tiedetä mitä bakteereita niissä on, hän lisää.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtajana toimiva Salolainen harmittelee, ettei kaunis lintu enää pelkää ihmistä.

– Vaikka menet metrin päähän, niin siinä voi olla viisikymmentä lintua.

Kantaa voitaisiin rajoittaa pesintävaiheessa

Hanhikannan harventaminen vaatisi viranomaissuunnitelman, sillä lintu on rauhoitettu. Salolaisen mielestä vaihtoehtoja kannan hillitsemiseksi on, mutta on vaikeaa sanoa, mikä niistä voisi toimia.

– Silloin kuin harmaalokkikanta oli liian suuri, pisteltiin lintujen munia tuolla pesissä ja sillä tavalla vähennettiin kantaa, Salolainen muistelee.

Kansanedustaja on kuullut, että hanhia voidaan myös pyydystää isoilla verkoilla.

– Verkko  heitetään panoksilla lintujen päälle. Mutta sekin on aika julmaa, enkä usko että se noin eettisestikään on hirveän mukavaa, hän pohtii.

Salolainen muistuttaa, että valkoposkihanhi ei kuulu Suomen alkuperäiseläimistöön.

– Nehän ovat tarhakarkulaisia. Syytetään vähän ihmistä. Me teemme niin monta virhettä luonnon kanssa, että katsotaan vähän välillä itseämme.