Vasta viidennes turpeesta nostettu

Kylmä ja sateinen alkukesä hidastaa turpeen nostoa. Pohjois-Suomessa on tavoitteena nostaa tänä kesänä 5,5 miljoonaa kuutiota turvetta. Siitä on saatu nostettua vasta vähän yli 20 prosenttia. Vielä ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin.

Kotimaa
Sininen traktori vajonnut turvesuohon jyrsin perässä. Sateen kastelemat suot eivät kestä traktorilla työskentelyä.
Kalle Heikkinen / Yle

Turvetuotanto ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi. Pohjois-Suomen 5,5 miljoonan kuution tavoitteesta on nostettu vähän yli 20 prosenttia. Se on puolet siitä, mitä normaalina kesänä on nostettu vastaavana aikana, kerrotaan Vapo Oy:ltä. Turpeennostossa on ollut lieviä alueellisia eroja, sanoo Vapon Pohjois-Suomen aluejohtaja Markku Pyykkönen.

– Lapissa turvetta on noussut ehkä pikkuisen paremmin kuin Kainuussa.

Vapolla ei kuitenkaan olla vielä huolissaan, sillä kesää on vielä jäljellä.

– Kesä on vielä pääosin edessäpäin ja nyt suursäätila näyttää muuttuvan selkeästi parempaan suuntaan. Turve kuivuu hyvin vielä elokuun lopulle, toki yökasteet alkavat loppukesästä. Tässä on kuitenkin vielä kaksi kuukautta hyvää tuotantoaikaa edessä, vakuuttaa Vapon asiakkuuspäällikkö Sakari Jaara.

Varastoissa riittää turvetta

Jaaran mukaan koneisto on valmiina ja tuotantoalueet hyvässä kunnossa, kun vain säätila muuttuisi parempaan.

Viime talvi oli lauha ja turpeen menekki tavallista vähäisempää, joten varastoja säästyi.

Sakari Jaara

– Mitään isompia rankkasateita ei ole ollut ja kevät oli suotuisa, tulvat olivat aika pieniä. Sillä tavalla tilanne on hyvä.

Varmuusvarastot takaavat Jaaran mukaan ensi talven turvetoimitukset.

– Viime talvi oli lauha ja turpeen menekki tavallista vähäisempää, joten varastoja säästyi. Ne kyllä turvaavat tulevan kauden turvetoimituksia, vaikka ihan täyteen tavoitteeseen ei tänä kesänä päästäisikään.