Vaalimaalla rajan ylittäminen nopeutuu huimasti

Vaalimaalla rajanylittäjiä on vuosittain noin 3,6 miljoonaa. Välillä rajatarkastus ruuhkautuu ja jonot pitkyttävät. Nyt Vaalimaalla kokeillaan uusia kaistatarkastusasemia, joiden arvioidaan nopeuttavan rajanylityksiä sadoilla tunneilla vuodessa.

rajavalvonta
Autoja raja-asemalla
YLE / Jani Aarnio

Vaalimaalla rajamuodollisuudet käyvät kohta aiempaa nopeammin. Perjantaina rajalla kokeiltiin kahta uutta kaistatarkastusasemaa, joita vuoden loppuun mennessä on käytössä kuusi. Ne mahdollistavat passintarkastuksen ilman, että rajaa ylittävän täytyy nousta autosta.

Tähän asti suuri osa Vaalimaalla rajaa ylittävistä on käynyt passintarkastuksessa päärakennuksessa. Sitä varten on täytynyt nousta autosta, kävellä passintarkastukseen ja takaisin. Rajalla on laskettu, että yksi asiakas käyttää aikaa pelkästään kävelyyn puolesta minuutista minuuttiin.

– Rajamuodollisuudet nopeutuvat, kun autosta ei enää tarvitse nousta, vahvistaa rajatarkastusaseman päällikkö kapteeni Ismo Kärhä. Kärhä arvio, että rajanylitykset nopeutuvat yhteensä kymmenillä tuhansilla minuuteilla vuosittain.

Perjantaina Vaalimaalla kokeiltiin kahta uutta kaistatarkastusasemaa. Yhteensä tarkastusasemia rakennettaan kuusi ja niille tulee uusia autokaistoja 12. Uudet kaistat palvelevat niin Venäjälle menevää kuin sieltä palaavaa henkilöautoliikennettä.

Vaalimaalla on jo ennestään käytössä vastaavanlainen autotarkastusasema, mutta se ei ole ollut teknisesti kovin toimiva. Lisäksi ruuhka-aikaan rajalla on käytetty väliaikaisia pisteitä, joista on voitu tarkistaa autossa istuvien henkilöllisyydet.

Korjattu 4.7. 2014 klo. 10.31 Aiemmin jutussa kerrottiin, että ruuhkatilanteessa Vaalimaan jonot suuntautuvat Lappeenrantaan päin ruuhkatilanteessa.