Lapsivapaaottelijat

Maailmalla kohuttu lasten vapaaottelu on sallittu nyt myös Suomessa. Opettaako se lapsia lyömään vai hallitsemaan lyömistä?

Silminnäkijä (tv)
Juha Tarvainen ja Jesse  Mutikainen

Maailmalla keskustelua herättänyt lasten vapaaottelu on sallittu nyt myös Suomessa. Opettaako se lapsia lyömään vai hallitsemaan lyömistä?

Juniorit, eli ikäluokat 10-18 -vuotiaat, ovat saaneet osallistua vapaaottelukilpailuihin vuoden 2014 alusta. Lajin rajuuden vuoksi junioreiden pääsy kilpailuihin on synnyttänyt myös kovaa kritiikkiä. Vastustajat ovat erityisen huolissaan päähän kohdistuneista iskuista. Puolustajat taas korostavat, että laji perustuu tekniikoille, joista yksi on iskujen väistäminen.

14-vuotias Jesse Mutikainen Imatralta ja 12-vuotias Juha Tarvainen Vaajakoskelta ovat harrastaneet pitkään erilaisia kamppailulajeja. He ovat saavuttaneet paljon mitaleita ja menestystä. Pojille ovat tulleet tutuiksi mm. paini, nyrkkeily, jujutsu, judo ja thainyrkkeily. Vapaaottelu onkin yhdistelmä näitä kaikkia.

Jesse Mutikainen, 14
Jesse Mutikainen, 14, nauttii vapaaottelukilpailujen tuomasta adrenaliinipurkauksesta. Lasse Tuorila

- Se on vähän niin kuin vuoristorata. Mennään vähän tasaseen, ja sitten kun tulee kisat, lähetään nousuun. Sit kun päästään just siihen kisapäivälle, kun matsi alkaa, sit se lähtee kunnon syöksylaskuun jatulee ihan järkyttävä adrenaliinipurkaus. Se on ihan mahtavaa, maalailee Jesse.

- Kyllä se on ihan hyvä, että saa juniorinakin otella. Saa ottelukokemusta. Sitten aikuisena on vähän parempi otella, toteaa Juha.

Molemmat pojat tähtäävät myös ammattilaiseksi. Molemmat ovat ehdottomasti sitä mieltä, että juuri kilpaileminen on tämän urheiluharrastuksen kruunu.

Kaivannon psykiatrisen sairaalan ylilääkäri Olli-Pekka Mehtonen arvioi, että nuoret vapaaottelijat eivät ole vielä kypsiä tajuamaan, mitä he tekevät kehässä. Hänen mielestään vapaaottelussa kilpaileminen pitäisi aloittaa selvästi kypsemmässä iässä, vasta 16 ikävuoden jälkeen.

Päähän kohdistuneet iskut pitäisi saada pois lapsiurheilijoilta.

ortopedi Tuomo Karila

Samoin entinen maajoukkuepainija, ortopedi Tuomo Karila on huolissaan päähän kohdistuneista iskuista.

- Vaikka meillä on kypärä päässä ja vaikka meillä on paksut hanskatkin, niin jos päähän lyödään, pään jatkeena on niska. Niskaan saattaa kohdistua vammoja. Kyllä päähän kohdistuneet iskut pitäisi saada pois lapsiurheilijoilta, sanoo ortopedi Tuomo Karila

Vapaaottelun puolustajat, mm. Jessen isä Petri Mutikainen ja Juhan isä Harri Tarvainen korostavat sitä, että kilpailuissa junioreille on tiukat säännöt. Heillä on myös sääri-, käsi- ja pääsuojat. Myös valmentajien ja ammattilaisvapaaottelijoiden mukaan laji on hyvin tekninen, se korostuu nimenomaan junioriotteluissa.

Viime kädessä kehässä tuomari katsoo, etteivät juniorikilpailijat esimerkiksi lyö toisiaan tyrmäystarkoituksessa. Harjoituksissa tätä on vaikeampi valvoa.

- Ammattiurheilua ei pidä sotkea juniorikisoihin. Sama se on nyrkkeilyssäkin. Eihän nuoria nyrkkeilijöitä laiteta ammattilaisten kanssa ottelemaan, korostaa Suomen junioritoiminnasta vastaava ja Suomen vapaaotteluliiton varapuheenjohtaja Mikko Suvanto Imatralta.

Vapaaottelu ei ole "vapaata" vaan sitä ohjaavat tiukat säännöt.
Vapaaottelu ei ole "vapaata" vaan sitä ohjaavat tiukat säännöt, muistuttaa Jessen harjoitusvastustajana toimiva Mikko Suvanto. Hän on junioreiden valmennusvastaava ja Suomen Vapaaotteluliiton SVOL:n varapuheenjohtaja.Lasse Tuorila

Monet juniorien vapaaottelukilpailujen vastustajat ovat olleet myös huolissaan siitä, kuinka tällainen kamppailulaji pysyy nuorten harrastajien omassa hallinnassa, eikä esimerkiksi ryöpsähdä kaduille.

Ammattilaisvapaaottelija Aleksi Kainulainen on valmentanut Turussa monia nuoria vapaaottelijoita. Hänen mielestään vapaaottelusali luo nuoriin nöyryyttä ja siellä saa purkaa energiansa. Moni huomaa harjoitellessaan, että ei olekaan vielä mestari ja edessä on paljon oppimista.

Vapaaottelu eli Mixed Martial Arts (MMA) on yleisnimitys erilaisin säännöin kilpailtavalle täyskontakti-kamppailu- urheilulajille, jossa on yhdistelty tekniikoita monista perinteisistä kamppailulajeista. Se alkoi Suomessa 1993. Tuolloin ottelijoilla ei pääasiallisesti ollut hanskoja, heitä ei oltu eroteltu painoluokkiin ja säännöt kielsivät vain puremisen sekä silmiin ja sukuelimiin kohdistuneet hyökkäykset.

Nyt säännöt ovat tiukat, mutta edelleen käytetään mm. kuristusotteita ja erilaisia lukkoja. Ammattilaisotteluissa saa lyödä päähän, vaikka vastustaja olisi jo matossa. Junioreille on tullut joitain tajuttomuushetkiä, kun he eivät ole ajoissa luovuttaneet jouduttuaan kuristusotteeseen.

Juha Tarvainen, 12
Juha Tarvainen, 12, on harrastanut muita kamppailulajeja jo ennen vapaaottelua. Lasse Tuorila

Psykiatri Olli-Pekka Mehtosen kokemuksen mukaan päähän kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa aivoissa aivotärähdyksen kaltaisia tiloja. Tärähdyksien toistuttua voi aivoihin tulla erityisiä viivästymiä, joka voi vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen.

Tämän vuoden aikana Suomessa järjestetään neljä Juniori MMA Cup-kilpailua, jotka muodostavat junioreiden kilpailurungon.

Toimittaja Lasse Tuorila