1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Perinnetyyliset vaatteet kiehtovat nykyihmistä – "Kirjailujen uskottiin karkottavan pahoja henkiä"

Etnohenkiset vaatekappaleet ympäri maailman ovat malliltaan ja kirjailuiltaan yllättävän samankaltaisia. Rohkeimmat pukeutujat yhdistelevät perinnettä ja nykyisyyttä persoonaansa sopivasti, kuten Duudsonit.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Perinnevaatteita jäljittelevät vaatteet muistuttavat toisiaan kirjailuissa ja malleissa oltiinpa sitten missäpäin maapalloa tahansa. Itäisyyttä ja ortodoksisuutta tavoitteleva joensuulaisvalmisteinen karjalaispaita voisi periaatteessa olla vaikka afrikkalaisen tai intialaisen vaatekappale hieman värejä lisäämällä.

Kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskuksesta Jyväskylästä kertoo, että tyypillisiä kirjottuja kohtia kautta aikain vaatekappaleissa ovat olleet nimenomaan erilaiset halkiot, napinlävet ja taskujen seudut.

– Kirjailut ja koristelut ovat uskomuksen mukaan olleet harhauttamassa pahaa henkeä, jotta se ei olisi löytänyt tietään ja pääsisi siitä ujuttautumaan.

Osa saamelaisista pahoitti mielensä alppihiihtäjä Tanja Poutiaisen saamenpukua muistuttaneesta asusta.

Alppihiihtäjä Tanja Poutiaisen asuvalinta ei kaikkia miellyttänyt. Kuva: EPA / Barbara Gindl

– Kansallispuvut ja saamenpuvut (saamenpuvut eivät siis ole kansallispukuja vaan kansanpukuja) herättävät aina tunteita – joskus hyvinkin tunteenomaisia purkauksia. Niitä ei koeta pelkästään tavallisiksi asuiksi, vaan  molemmat asut edustavat henkilön identiteettiä, tiettyyn ryhmään kuulumista ja kansallistunteita. Jos asut eivät edusta jollekin toiselle samaa tunnesisältöä, voi joistakin tuntua siltä, että asuja kohdellaan jotenkin kaltoin eikä anneta niille kuuluvaa arvoa.

Kansallispuvun vaatekappaleiden irrottaminen kokonaisuudesta  ja osien käyttö nykypäivän vaatekappaleisiin yhdistettynä on aivan sallittua ja suotavaa.

Taina Kangas

Perinne ja nykyaika kohtaavat

Kansallispukukonsultti vaikuttaa olevan innostunut tavasta yhdistellä nykyisyyttä ja perinteitä. Pohjalainen hurjapääjoukko Duudsonit yllätti iloisesti kansanomaisilla asuillaan Linnan juhlissa.

Duudsonit pukeutuneina eteläpohjalaisittain. Kuva: Tiina Jutila / Yle

– Duudsonien asut presidentin juhlissa olivat aivan loistavat. Ne oli toteutettu kansanomaisia kaavoja hyödyntäen, mutta nykypäivään soveltaen. Mittasuhteet ja materiaalivalinnat olivat hallinnassa.  Piste iin päälle oli se tapa, jolla he ylpeinä kantoivat pukujaan. Näki että he viihtyivät niissä.

– Tämäntapaista kansanomaisen pukeutumisen hyödyntämistä ja sen pohjalta ideoimista toivoisin lisää. Samaten kansallispuvun vaatekappaleiden irrottaminen kokonaisuudesta  ja osien käyttö nykypäivän vaatekappaleisiin yhdistettynä on aivan sallittua ja suotavaa.

Kansallispuvut ovat oma maailmansa ja niillä on arvonsa. Ne ovat uusintoja kansan 1700–1800-luvuilla käyttämistä juhlapuvuista, valaisee kansallispukukonsultti Taina Kangas. 

– Näistä juhlapuvuista valmistettavat uusinnot on nimetty kansallispuvuiksi. Kansallispuvut ovat tutkimukseen perustuvia, pukuasiantuntijoiden kokoamia pukukokonaisuuksia, joihin on nimetty tietyt vaatekappaleet ja puvun osat, jotka valmistetaan mahdollisimman tarkasti vastaamaan esikuviaan. Kansallispuvun osille löytyvät esikuvat museoidemme kokoelmista.