1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Petroskoilaiset opiskelevat suomea päästäkseen paremmille palkoille

Petroskoissa aikuiset venäläiset pänttäävät iltaisin suomea tavoitteenaan muuttaa Suomeen töihin tai opiskelemaan. Suomenopettajien mukaan opiskelijamäärät kasvavat vuosi vuodelta.

Ulkomaat
Petroskoi.
Jenni Jeskanen / Yle

Suomenopettaja Daria Koroleva klikkaa tietokoneen näytölle kuvat Suomen lipusta, kesästä, Sauli Niinistöstä ja Vladimir Putinista. ”Mitä tulee mieleen?”, hän tivaa jokaisen kuvan kohdalla.

Julia Nagornaja ja Viktor Parhomshuk selaavat vimmatusti sanakirjojaan. Takana on vasta kuukausi suomenopintoja eikä sanavarasto ole vielä suuren suuri. Parhomshukille tulee Suomen lipusta ensimmäisenä mieleen Nokia.

Joensuu kiinnostaa petroskoilaisia

Kokkina työskentelevä Nagornaja, 22, ja autonkuljettajana työskentelevä Parhomshuk, 28, opiskelevat suomea iltaisin kaksi kertaa viikossa. Opinnoilla on selkeä tavoite, sillä pariskunta aikoo pyrkiä Suomeen opiskelemaan, ja jäädä sitten töihin. Monen muun petroskoilaisen tavoin he haluaisivat muuttaa Itä-Suomeen ja erityisesti Joensuuhun, koska se on lähellä kotia.

Jo heinäkuun lopussa he matkustavat Joensuuhun kielikokeeseen, jossa testataan kielitaidon riittävyys opintoja varten. Kumpikaan ei ole käynyt aiemmin Suomessa, mutta he ovat kuulleet Suomessa asuvilta tuttaviltaan maasta pelkkää hyvää.

- Suomessa on rauhallista ja elintaso on korkeampi kuin Karjalassa.

Opetustaulu.
Jenni Jeskanen / Yle

Petroskoilaisten suomenopettajien Daria Korolevan ja Olga Kemovan mukaan suomenopiskelijoiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Opiskelijoina on paitsi inkerinsuomalaisia, joiden paluumuutto-oikeus Suomeen päättyy kahden vuoden kuluttua, myös paremman elintason perässä muuttavia venäläisiä.

- Jotkut haluavat saada paremman koulutuksen ja jotkut ajattelevat, että Suomessa on parempi asua, Kemova sanoo.

Pidän siitä, miten suomalaiset välittävät maastaan.

Zhanna Amozova

Petroskoissa lääkäri ansaitsee vain 300 euroa

Yksi Kemovan oppilaista on sisätautilääkäri Zhanna Amozova. Tunnilla on harjoiteltu ahkerasti työhaastattelua, sillä Amozova on menossa heinäkuussa työhaastatteluun suomalaiseen sairaalaan.

- Pidän siitä, miten suomalaiset välittävät maastaan. He hoitavat talojaan, niiden ympäristöä ja koko maata. Siksi Suomi on niin kaunis, huolellisesti laitettu ja kaikki järjestyksessä. Maahan on säädetty hyvät lait, joiden mukaan kaikkien on elettävä, Amozova kehuu.

Tärkein syy Amozovan muuttohaaveisiin on kuitenkin parempi palkka. Petroskoissa yksityispoliklinikalla ja Aids-keskuksessa työskentelevä Amozova ansaitsee kuukaudessa 14 000 ruplaa eli noin 300 euroa. Opettajat tienaavat saman verran.

Petroskoissa lääkärin palkka ei riitä asunnonostoon.

Sanakirjoja.
Jenni Jeskanen / Yle

Venäläiset eivät piittaa ennakkoluuloista

Suomentunneilla keskustellaan myös tapakulttuurista, kuten juhlapyhien vietosta. Jotkut opettajat ovat valistaneet oppilaitaan suomalaisten osin kielteisistä asenteista venäläisiä kohtaan, mutta Daria Korolevan mielestä sellainen ei ole sopivaa eikä tarpeen.

- Minusta on huono asia keskustella tällaisesta. Suomi on hyvä maa ja me pidämme Suomesta. Jos me haluamme asua Suomessa, niin tällaisella ei ole vaikutusta.

Zhanna Amozovan mukaan venäläisilläkin saattaa olla ennakkoluuloja Suomesta: maassa ei ole hauskaa ja suomalaiset pukeutuvat erikoisesti. Mutta tällaisia laukovat vain ne, jotka eivät ole käyneet Suomessa tai eivät tunne suomalaisia, hän muistuttaa.