1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot

Ruskomäntypistiäinen vaeltaa jälleen myös idässä

Mäntymetsien kasvun menetyksiä ruokailullaan aiheuttava ruskomäntypistiäinen on jälleen liikkeellä. Havaintoja lajin massaesiintymistä on eri puolilta Saimaata, ja todennäköisesti pistiäisen tihutöitä löytyy jo Pohjois-Karjalastakin. Metlan tutkija kehottaa metsänomistajia tarkailemaan mäntymetsiään ja ilmoittamaan Metsäntutkimuslaitokselle mahdollisista tuhohavainnoista.

Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot
Ruskomäntypistiäinen.
Marko Melto / Yle

Saimaan alueella Taipalsaarelta Kerimäelle saakka on tehty viime viikkoina havaintoja mäntymetsiä kiusaavan ruskomäntypistiäisen massaesiintymistä. Myös Lounais-Suomi ja Pohjanmaa ovat jo saaneet pistiäisen harmikseen. Laji on yllättäen vain muutama vuosi edellisestä suuresiintymästä nousemassa jälleen mäntyjen latvuksiin.

– Pohjois-Karjalasta ei tuhoilmoituksia ole vielä tullut, mutta pidän hyvin todennäköisenä, että pistiäistä sieltäkin löytyy, Metlan tutkija Antti Pouttu toteaa.

– Aiemmin ruskomäntypistiäinen on esiintynyt syklisesti parinkymmenen vuoden välein. Viimeksi pistiäisen massaesiintymisiä oli 2005-2010, joten on yllättävää, että se näin pian on liikkeellä jälleen, Pouttu kertoo.

Poutun mukaan selitystä ei tarvitse etsiä ilmastonmuutosta kauempaa. Lauhat talvet ovat pistiäiselle erityisesti mieleen.

– Toukkien ruokailukausi on jo saavuttanut tälle kesää huippunsa, ja ne ovat parhaillaan matkalla maahan koteloitumaan. Sellaisia nyrkin kokoisia toukkaryhmiä puissa vielä varmaan on nähtävissä, Pouttu kertoo.

Poutun mukaan tuhot puustossa ovat tällä hetkellä varsin selvästi nähtävissä, sillä uudet neulaset ja versot ovat vielä puolikasvuisia, ja niitä toukat eivät käytä ravintonaan.Mäntypistiäisen toukille kelpavat vain puiden vanhemmat neulaset.

Ilmoita tuhohavainnoista Metlalle

Tutkija Antti Pouttu toivoo, että metsänomistajat ilmoittavat Metsäntutkimuslaitokselle mahdollisista mäntypistiäishavainnoistaan. Ilmoituksen teko käy kätevästi nettilomakkeen kautta; lomake löytyy osoitteesta metla.fi/metinfo/metsienterveys.

– Me otamme eri tuholaisiin liittyvää tietoa mielellämme vastaan, ja myös vastaamme kysymyksiin jos niitä esitetään, kertoo Metlan metsätuhotietopalvelusta vastaava Pouttu sanoo.

Lue seuraavaksi